Yardım:Okurlar için SSS

Vikikitap, özgür kütüphane


Vikikitap SSS
Bu sayfa
Vikikitap SSS'nin bir
parçasıdır.
SSS sayfaları

Genel
Okurlar için
Katkıda bulunanlar için
Düzenleme
Yönetim
Teknik
Sorunlar
Çeşitli

Ayrıca bakınız

Yardım sayfası

Vikikitap'ta nasıl arama yaparım?[değiştir]

Özel:Ara özel sayfasını veya sağ üst tarafta bulunan arama kutusunu kullanın. Arama hakkında ayrıntılı bilgi için Yardım:Arama sayfasına bakın.

Ayrıca bu bağlantıyı kullanarak Vikikitap'ta Google araması yapabilirsiniz. Bu yöntemle Google'ın dizini aranacaktır, her zaman güncel olmayabilir.

Vikikitap'taki içerik hangi lisansla lisanslanıyor?[değiştir]

Her sayfadaki metin GNU Özgür Belgeleme Lisansı ile lisanslanmaktadır. Bazı içerikler (özellikle resimler) kendi farklı lisanslarına sahip olabilir. Bu resimlerin lisansı kamu malı, Creative Commons Attribution-Share Alike gibi özgür bir lisans veya adil kullanım (yani telif hakkı saklı) olabilir.

Ayrıntılı bilgi için Vikikitap:Telif hakkı ve Vikikitap:Ortam dosyası kullanımı sayfalarına bakın.

Vikikitap'taki bir sayfayı nasıl kaynak gösterebilirim?[değiştir]

Vikikitap'taki içeriği aktardığınız yayımın izlediği kaynak gösterme politikasına uymak yeterlidir. Vikikitap ek bir yükümlülük getirmez. Ayrıca eğer Vikikitap'tan içerik aktardığınız yayım bir URL istiyorsa sayfanın normal URL'sini değil, kalıcı URL'sini kullanmalısınız. Çünkü Vikikitap sayfaları sürekli olarak değiştirilmektedir. Kalıcı URL'yi sayfanın geçmişindeki en üstteki kayıta tıklayarak veya normal sayfadayken son paneldeki Bu hâline bağlantı bağlantısını tıklayarak elde edebilirsiniz. Bu iki yöntemden birisiyle eriştiğiniz sayfanın adres çubuğundaki URL'si sayfanın kalıcı URL'sidir. İlgili sayfada ileride değişiklik olsa bile bu URL, sayfanın eriştiğiniz sürümünü refere edecektir. İlgili sayfaya katkıda bulunan her bir kullanıcıyı -eğer hedef yayım gerek görmüyorsa- kaynak gösterirken belirtmek zorunda değilsiniz.

Vikikitap'taki bir kitabı nasıl yazdırabilirim?[değiştir]

Yeni tarayıcılar "yazdırma için özelleşmiş stil sayfası"nı kullanabilir. Bu stil sayfası, Vikikitap arayüzünün ve bazı renklerin çıktıya dahil edilmemesini sağlar. Tarayıcınızın böyle bir fonksiyonu olup olmadığını ilgili sayfanın yazdırma öz izlemesine bakarak öğrenebilirsiniz.

Alternatif olarak sol paneldeki Yazdır/dışa aktar bölümünden Basılmaya uygun görünüm bağlantısına tıklayarak ilgili sayfanın yazdırılabilir sürümünü tarayıcınızda görüntüleyip yazdırabilirsiniz. Bu ikinci yöntem en eski tarayıcılarda bile işe yarayacaktır.

Ayrıca bazı kitapların yazdırılabilir sürümü vardır. Bu sayede kitabın tamamını tek bir seferde yazdırabilir, her bir sayfa için ayrı ayrı "yazdır" komutu vermekten kurtulursunuz. Bu yöntem yazdırma için en çok tavsiye edilen yöntemdir ve bu yöntemde sorun yaşamanız imkansıza yakındır.

Vikikitap'taki içeriğin tamamını kendi siteme aktarabilir miyim?[değiştir]

Vikikitap'taki metin türündeki içeriği istediğiniz gibi kullanabilir, kopyalayabilir, değiştirerek veya değiştirmeden dağıtabilir veya isterseniz buradaki metin tabanlı içeriğin tamamını kendi sitenize aktarabilirsiniz. Uymanız gereken tek şart aktardığınız içeriğin mevcut lisansını (GNU Özgür Belgeleme Lisansı) korumak. Buradaki resimlerin ise kendi lisansları olabilir. Özellikle burada "adil kullanım" şartları altında bulunan bir resim sizin sitenizde telif hakkı ihlaline neden olabilir. O yüzden aktarma yaparken resimlerin ayrı ayrı lisanslarına bakmanız önemle rica olunur.

Ayrıca bakınız: Vikikitap:Telif hakkı ve Vikikitap:Ortam dosyası kullanımı

Vikikitap'ın tamamını CD olarak temin edebilir veya çevrimdışı okumak için bilgisayarıma indirebilir miyim?[değiştir]

Şu anda böyle bir CD hazırlamadık. Ancak veri tabanını indirebilirsiniz. Ayrıca bazı kitapların PDF sürümleri de vardır.

Eğer yazımda Vikikitap'tan alıntı yaparsam yazımın tamamında GÖBL lisansını kullanmak zorunda mıyım?[değiştir]

Eğer yazınızda Vikikitap'tan birkaç cümle alıntı yapmışsanız yalnızca kaynak göstermeniz yeterlidir. Bu birkaç cümle yazınızın lisansını değiştirecek kadar etkili değildir. Ancak yaptığınız alıntı daha büyük oranda ise bu konuyu bir avukatla görüşmeniz yerinde olacaktır. Çünkü bu durumda yazınız türemiş çalışma (derivative work) kapsamında değerlendirilebilir. Unutmayın; Vikikitap'tan türetilen her türlü çalışma yine Vikikitap'ın GÖBL lisansı ile lisanslanmak zorundadır. Ayrıca bu konu hakkında aklınıza takılan bir şey olursa köy çeşmesine danışmaktan çekinmeyin.