Shockwave Flash/Temel bilgiler 2

Vikikitap, özgür kütüphane

Temel bilgilerin devamı bu sayfadadır. Bir önceki sayfa, Temel bilgiler'dir.

Semboller[değiştir]

Shockwave Flash filmleri sembollerden oluşur, ve sembollerin üç türü vardır: Film klipleri, Grafikler, ve Düğmeler.

Film klipleri[değiştir]

Film klipleri (İngilizce: Movie clip), Shockwave Flash filminin içerisinde Shockwave Flash filmi olarak düşünülebilecek şekilde varsayılan olarak yürütülen frame'lerden oluşan bir sembol türüdür. Film kliplerinin içinde de komut olabilir. Ses, görüntü, şekil, ve başka semboller de!

Grafikler[değiştir]

Grafikler film klipleri gibidir, fakat başlarına buyurmazlar. Ebeveynlerine bağımlılar. Üç seçenek var: tek kare, bir defa oyna, ve tekrarla. Ses içeremezler.

Düğmeler[değiştir]

Düğmeler, basılabilen öğelerdir. Film klibinin dört framelisi ve frameini fare etkileşimine göre seçiyor. Yukarı, üzeri (fare üstüne gelince), aşağı (basınca), ve vur (algı alanı). Klavye denetimi de yapılabilir. AS3 kullanılıyorsa, aşağı durumu kısa süreliğine yukarı ve üzeri durumlarını art arda gösterdikten sonra normal şekilde çalışmaya başlar.

ActionScript[değiştir]

ActionScript (AS olarak kısaltılır), Flash'da etkileşimi sağlayan JS çatalı programlama dilidir.

Sürümler[değiştir]

ActionScript'in 3 sürümü vardır: AS1, AS2 ve AS3. Fakat, AS1 aslında sadece AS2'nin daha az kapsamlı halidir. AS'nin iki ana sürümü vardır: AS1 ve AS2 (AVM1) ve AS3 (AVM3). AVM2'nin kullanımı daha zordur ve özellikle öykünücülerle de daha sıkıntılı çalışır, bu kitapta AVM1 anlatılacaktır.

Koyulabilen yerler[değiştir]

AS2; hem frame'ler üzerine, hem de film klibi veya düğme türündeki semboller üzerine koyulabilir. Sembol üzerine koyulduysa, kod komutları on veya onClipEvent blokları içerisine alınmalıdır. Grafikler buna istisnadır. AS3 ise sembollerden acizdir. Temizlik ve anlaşılabilirlik için, mümkün olduğunca az miktarda ActionScript yazmayı ve geri kalan kısımları film klipleriyle halletmeyi düşünmelisiniz.

Aralar[değiştir]

Flash'ta aralar (İng.: Tween), iki durum arasına otomatik geçiş yapmaya yarar.

Klasik ara[değiştir]

Klasik aralar, sadece sembollere etki edebilir. Konum, boyut, renk efekti ve benzeri kapsamlara sahipler.

Şekil arası[değiştir]

Şekil araları, sadece şekillere etki edebilir. Şeklin yapısını ve rengini değiştirebilirler.

Hareket arası[değiştir]

Hareket arası daha karmaşıktır. Bir sembolün hareket veya dönüşünü parametrik olarak denetler. Daha az sezgiseldir fakat başa çıkması daha kolaydır.


-