Shockwave Flash/Temel bilgiler

Vikikitap, özgür kütüphane

Shcokwave Flash teknolojisiyle oluşturulan etkileşimli medya içerikleri "film" olarak adlandırılır. Bu kitabın devamında da bu isim kullanılacaktır.

Shockwave Flash filmleri, frame'lerden oluşur. ("Frame" kelimesinin Türkçesi "çerçeve"'dir, fakat "frame" sözcüğü daha yaygın kullanıldığı ve daha iyi anlaşılabildiği için kitabın devamında kullanılacaktır.) Her frame sırasıyla gösterilir, bir frame gösterilince FPS değeri tutsun diye bir miktar beklenebilir. İşlemci çok meşgulse FPS değeri tutmayabilir.

Grafikler[değiştir]

Flash filmlerinde vektörel grafikler kullanılır. Eğri olarak ise kuadratik bezierlar kullanılır. Çıktı da vektörel olabilir, bu sayede Flash filmleri belirtilen çözünürlükten çok daha büyük olsa bile gayet net ve keskin görüntü verebilir.

Shockwave Flash teknolojisi; düz renkleri, doğrusal gradyanları ve dairesel gradyanları destekler. Bir eksiği ise konik gradyanları desteklememesidir. Gradyanlarda en fazla 15 renk noktası olabilir, ve bu noktalar istenilen yerde olabilir. Renkler ise kanal başına 8 bitlik RGB ile tasvir edilir. Gradyanların dither işlemi uygulanmadan basıldığı unutulmamalıdır.

Görüntüler[değiştir]

Flash filmleri resimler (raster görüntüler veya bitmap'lar olarak da bilinir) içerebilir. Resimler JPEG biçiminde olabileceği gibi kayıpsız da olabilir (dizinli renk desteklenir). Ayrıca, birçok JPEG resminin aynı tabloyu kullanmasına izin verilir; ama bunun için kullanılacak bağımsız tablo sadece bir tane olabilir.

Sesler[değiştir]

Flash'ta sadece ses dalgalarına izin verilir, MIDI veya benzeri teknolojiler yok. Sesler farklı biçimlerde kodlanabilir. Örnekleme oranı şu dördünden biridir (bir istisnası var): 5512Hz, 11025Hz, 22050Hz, ve 44100Hz. Shockwave Flash teknolojisi, hiçbir ses efektine (seslerin canlı hesaplamayla değiştirilmesi, efekt amaçlı kullanılan sesler değil) izin vermez. Hız değiştirme, ses düzeyi ayarlaması ve panlama buna istisna olabilmektedir.

Uyarı: 44100 hızını kullanacaksanız çok dikkatli olun, 22050 hızına çok yakın duyulur ama iki katı kadar yer kaplar.

Sıkıştırılmamış[değiştir]

Sıkıştırılmamış veya ham sesler, aslında örnek başına 16 bitlik PCM'dirler. Farkı endian'larda olabilir. En basit biçim ama fazla yer kaplamaya eğilimi vardır. Stereo veya mono olabilir, 88kbps ile 1411kbps arasında bit hızları kullanabilir. Stereo ise kanallar bağımsızdır.

ADPCM[değiştir]

ADPCM, ikinci en basit ses biçimi. Örnek başına 2, 3, 4 veya 5 bit ile farksal PCM kodlar. Gürültü yapmaya çok eğilimli olması gibi bir zayıf noktası var, bit derinliği ne kadar düşükse gürültü de o kadar fazla oluyor. Stereo veya mono olabilir. Bit hızı 11kbps ile 440kbps arasında olabilir. Stereo ise kanallar bağımsızdır. IMA ADPCM türevi bir teknoloji kullanılır.

NellyMoser Asao[değiştir]

Her zaman örnek başına 2 bit veren, ve her zaman mono olan daha karmaşık bir codec. Bit hızı 11kbps ile 88kbps arasında değişir. Konuşma için tasarlandı ve konuşma kodlanırken kayıpsıza daha yakın bir hissiyatı vardır. Flash oluşturucuda "konuşma codec'i" olarak adlandırılır. Alt frekanslarda zorlanabilir. Gürültü yapabilir, ama düşük bitlerde kullanılan ADPCM kadar değil. Mikrofon için kullanılabilen 2 codec'ten biridir.

MP3[değiştir]

Başka bir karmaşık codec, 5512Hz örnekleme oranında çalışmıyor. Yine de 8kbps'ye kadar düşük ve 160kbps'ye kadar yüksek bit hızlarıyla çalışabilir. Bit hızları sabittir. Stereo veya mono olarak çalışabilir. Stereo bağımsızlığı olmayabilir, ayrıca 8kbps ve 16kbps ile oluşturucu stereo kullanımına izin vermiyor. 160kbps ise mono çalışamaz. Bununla birlikte, oluşturucunun MP3 kodlaması çok iyidir. Oluşturucu stereo yapacaksa joint stereo yapar.

Speex[değiştir]

Speex de desteklenir fakat mikrofon söz konusu değilse oluşturucu tarafından değil. 0 ile 10 arasında bir kalite ayarı yapılır. Genellikle mikrofon için kullanılır. Örnekleme oranının da bir istisnasıdır, zira Speex Flash filmlerinde mutlaka 16000Hz'de örneklenir.


Temel bilgilerin devamı, Temel bilgiler 2 sayfasındadır. Fakat, öncelikle MP3 ile ilgili olan sonraki sayfaya geçmek isteyebilirsiniz.


-