Kullanıcı mesaj:Bekiroflaz/Arşiv 1

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikikitap, özgür kütüphane

Bilim otoriteleri tarafından ispat edilmiş olgular teori olmaktan çıkar yasa kural halini alır.Teori ispatlanmamış öngörülerdir.Silinmesi bilime bilgiye vurulan darbedir.Şenolşenol

Kategoriler[değiştir]

Merhaba, C Sharp Programlama Dili ile ilgili yazdığını sayfaların sonuna düzenleme sayfasındayken [[Kategori:C Sharp Programlama Dili]] yazısını eklerseniz bu kitapla ilgili tüm sayfalar bir kategoride toplanacaktır. Teşekkürler Srhat mesaj 09:29, 7 Aralık 2008 (UTC)

Kitaplıklar[değiştir]

Selam, buraya bakıp siz de yorumuzu belirtirseniz sevinirim. Srhat mesaj 14:54, 26 Mart 2009 (UTC)

İlgilendiğiniz için teşekkürler.

Öncelikle haklısınız şimdiki kitap sayısı kategorilere bölünmek için bayağı az; ancak Vikikitap'ta kitap sayısı da yavaş yavaş da olsa artıyor. Vikikitap:Tüm kitaplar şeklinde bir sayfaya kitapları şu an sığdırabiliriz ancak öyle bir sayfa sürekli uzayacaktır belki de bir süre sonra tüm kitapları almaz hale gelecektir. Ozaman kitapları kitaplıklara bölmeye uğraşacağımıza şimdi den bölsek belki de daha koaly olabilir. Ben bunu düşünerek o temel bölümleri yazmıştım. Ben pek açık olmadığını sözylediğiniz için bir daha açıklayayım: Vikikitap'ta kitaplar ilgili kitaplıkların içinde bulunuyor. Şu an sadece 7-8 tane kitaplık var ve ileride de bu sayı artmak zorunda bu yüzden kitaplıkları da kitaplar gibi belli kısımlara ayırmalıyız. Yani mesela İngilizce Wikibooks'ta beş tane departman var bunların içinde de kategoriler var. Her bir bölüm ve kategori Wikibooks alan adında oluşturulan sayfalarda kullanılmış. Almanca Wikibooks'ta ise Kategoriler yine bölümlere ayrılmış ana sayfada. Ayırdıklara bölümlere özel sayfalar yapmamışlar ancak kategoriler için oluşturdukları Regal: alan adında kategorileri oluşturmuşlar. Biz de bunlar gibi bölümlere ayırmalıyız şimdiden diye düşünyorum. Biz, Nosferatü'nün mesaj sayfasında önerdiğim bölümleri kategori olarak kullanmayız. Yani Kategori:Kitaplıklar sayfasında sadece kitaplıklar kategori halinde bulunur. Bu bölümleri sadece bölüm adına Vikikitap alan adında bir sayfa açarak kullanırız. (örnek [[Vikikitap:Doğal ve sayısal bilimler bölümü) Sonra bu açtığımız sayfanın içine ilgili kitaplıkları ve kitapları listeleriz. Bir örneğe en:Wikibooks:Natural sciences department sayfasından bakabiliriz.

Biraz uzun oldu herhalde :)İnşallah sıkılmazsınız. Srhat mesaj 15:13, 27 Mart 2009 (UTC)


-- Birşeyler daha buldum. ingilizce Wikibooks ayrıca Subjects sistemi de kullanıyor hatta healde artık kitaplıklar yerine bunu kullanıyor. en:Wikibooks:Subject_pages bu sayfadan bilgi edinebilirsiniz ama ben kısa bir açıklama yapayım: Subjectt sayfaları, kitapları daha kolay sınıflandırmak ve aranan kitapların daha kolay bulunmasını sağlamak için oluşturulur. Bu sayfalar "Subject:" alan adında bulunur. Her bir Subject'in bir üst subject'i vardır ve her bir Subject'in adına bir kategori vardır.

Örnek bir Subject sayfası: en:Subject:Biology

İlgilendiğiniz için teşekkürler. Srhat mesaj 15:28, 27 Mart 2009 (UTC)


Bu kadar geç cevap verdiğim için özür dilerim. Vikiktap'ın basitliğine zarar vermeyeceğini düşünüyorum. Hatta daha kolay anlaşılmasına yardım edebilir. Teşekkürler. Srhat mesaj 14:56, 11 Nisan 2009 (UTC)

C Sharp kitabı hakkında[değiştir]

Merhaba, ilgilendiğim konu hakkında bir kitabı (C Sharp) seneler sonra farketmiş olsam da bu konuda öncelikle teşekkür etmek istiyorum. C Sharp kitabı çok güzel olmuş. Bu konuda ufak bir tanıtım ve yönlendirme yaptım. http://forum.ceviz.net/c/79815-c-sharp-programlama-dili-kitabi-bekiroflaz.html

Tüm sayfaları aynı kategoriye bağlamakla birlikte, sayfaların hepsinde geçerli olan bir şablon tanımlamak, kitap içinde gezintiyi kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum. Mesela C++ kitabında bu uygulanmaya çalışılmış. Böyle bir eklentiyi vakit bulursam yapacağım. Kitap çok güzel bilgiler içeriyor, tekrar teşekkür ediyorum. --Anov 00:00, 3 Ağustos 2009 (UTC)

Şablon hakkında[değiştir]

Selamlar, göster/gizle hakkında herhangi bir bilgim yok, bir örnek bulabilirsem onun nasıl yapıldığını inceleyip uygulayabilirim belki. İçindekiler tabloları için göster/gizle uygulandığını gördüm ancak şablonlar için böyle bir uygulama görmedim.

Öte taraftan, sayfanın sonunda olması gerçekten daha kullanışlı olacaktır, Wikipedia ve Vikipedi içinde de şablonlar genellikle sayfanın sonunda kullanılıp aynı konuya ait olan maddeler arası kolay gezinti için kullanılıyor. Hem bu şekilde göster/gizle yapmaya da gerek kalmayabilir.--Anov 15:44, 30 Ağustos 2009 (UTC)

  • Merhaba, göster/gizlenin kullanılabilmesi için bir javascript kodunun MediaWiki:Common.js'de bulunması gerekiyor ya da kodun bulunduğu sayfanın bağlantısı, aslında bu kod MediaWiki:Navigation.js sayfasında var, common.js sayfasında da bulunuyordu ama büyük ihtimalle düzenleme yaparken silinmiş olmalı. Yoksa {{Navigasyon kutusu}} şablonunun çalışması gerekirdi. Aşağıdaki kodu MediaWiki:Common.js'ye eklenmesi gerekiyor. Nosferatü'den yardım isteyebiliriz. Daha sonra göster/gizle eklenir. Srhat mesaj 10:19, 31 Ağustos 2009 (UTC)
 import_script("MediaWiki:Navigation.js");

Telif hakkı iddiaları[değiştir]

Merhaba; Daha önceki mesajımda verdiğim konuda ilginç bir gelişme oldu. http://forum.ceviz.net/c/79815-c-sharp-programlama-dili-kitabi-bekiroflaz.html Kaynakça'da belirtilen kitaplardan "Her yönüyle C#" kitabından ve bazı makalelerden anlatım şekline kadar alınmış denilmekte.

Yani aynı konular anlatılmış ve aynı şekilde anlatılmış, özgün bir tarz kullanılmadığı konusunda iddia var.

Kitap ile ayrıntılı bir karşılaştırma henüz yapmadım ama I/O bölümü benziyor gibi geldi bana da.

Bu konuda bir dönüş yapabilirsen sevinirim. Selamlar.--Anov 18:41, 20 Eylül 2009 (UTC)

Telif hakkı iddiaları hakkında - 2[değiştir]

Yeniden merhaba; Bu yazdıklarınızı konunun altına (alıntı) işaretiyle yapıştıracağım.

Bu konuda süregiden bir tartışmamız daha var aslında. Hakkında bilgi sahibi misiniz bilmiyorum ama, aynı konuyu anlatan iki kitap hakkında birisi diğerinden önce yazıldığı için önce yazılan kitapların sahipleri, sonra kitap yazana dava açmış durumdalar (Memik Yanık - değişken isimleri benzerliği davası)

Bence de aynı konu dizilişini (müfredat) takip eden iki farklı eser anlatım tarzlarıyla birbirinden ayrılabilir ve kopya olmaz. Bu konuda aynı fikirdeyim.

Kitabın silinmesi yerine, başka telif hakkı içeren eserlerle benzerlik taşımaması için üzerindeki değişiklikleri arttırmak isterim. Sefer Algan ile de e-posta yolu ile (en kötü ihtimal) ulaşıp, onun da fikrini almaya çalışacağım.

Türkçe VikiKitap ta konusunun tek örneği olan bu kitabı daha da iyiye götürebilmemiz ümidiyle...

İyi niyet ve yardım sizinle olsun. --Anov 20:14, 23 Eylül 2009 (UTC)

Konu hakkında rahatsızlık[değiştir]

Merhaba;

Kitabı gördüğümde çok sevinmiştim ve böyle bir kitaba en büyük katkıyı yapan kişiyi de vurgulamak için, konu başlığında isminizi geçirmiştim. Ancak konu daha önceden tahmin edemeyeceğim bir seyir aldı. İsterseniz, konuyu yayından kaldırabilirim veya kilitleyip, bu konu ile ilgili tartışmak isteyenleri buraya yönlendirebilirim.

Bunu ayrıca belirtmek istedim. --Anov 20:29, 23 Eylül 2009 (UTC)

Programlamayla ilgili bir kitaptan örnek kodları alıntı yapmak telif hakkı ihlaline girebilir. Eğer İngilizceniz yeterli ise İngilizce VikiKitapta C# ile ilgili kitaplar var. Hatta İngilizceniz yetmese bile oradaki örnek kodların ne amaçla verildiğini anlayabilirseniz Türkçe VikiKitapta onları kullanabilirsiniz. C_Sharp C_Sharp_for_Beginners --78.191.5.10 04:31, 24 Eylül 2009 (UTC)

Telif hakkı hakkında[değiştir]

Merhaba Nosferatü. Türk Dil Kurumu'nun sitesinden copy-paste usulüyle aktarmalar telif hakkı ihlâline giriyor mu?Bekiroflaz 10:19, 8 Aralık 2009 (UTC)

TDK sitesinde sol yanda Tüm hakları saklıdır. © TDK ibaresi var --Nosferatu 13:28, 9 Aralık 2009 (UTC)

Hizmetlilik[değiştir]

  • Selamlar. Burada hiç aktif hizmetli kalmadı. Acaba hizmetli olmayı hiç düşündünüz mü? Sonuçta buranın deneyimli kullanıcılarındansınız.--Reality006 21:31, 2 Nisan 2010 (UTC)
  • Yerinize başvuruyu yaptım. Şu linki tanıdığınız bildiğiniz kişilere atınız. Vikipedi'den atmanızda fayda var orada aktif kullanıcı daha fazla.--Reality006 10:23, 3 Nisan 2010 (UTC)
  • Bu arada aklıma gelmişken önceden herhangibir hizmetlilik deneyiminiz oldu mu? Oylamayıda ayın 10'nunda kapatırım meta daha altına vermiyor yetkiyi.--Reality006 21:14, 6 Nisan 2010 (UTC)

Cevap[değiştir]

  • Vikipedi'nin bazı politikaları kardeş projelere uygun olmayabiliyor. Örneğin hizmetlilik için ön şartlar örneğin oy kullanma şartları örneğin oylama süresi. Bu yüzden Vikihaber'de hizmetliyken 1 hafta yapmıştık. Sözlükte de 1 hafta yaptık sanıyordum ama yapmamışım az önce hizmetliye bununla ilgili bir mesaj attım. Hizmetli seçilince politikaları oluştururken bunları göz önüne alman gerekir.--Reality006 14:36, 7 Nisan 2010 (UTC)
  • Son değişikliklerde de görebilirsin kapsamlı değişiklikler yaptım. Sistemler sayfalar 2007'den kalmaydı. Güncelledim bir kısmını sonra halletcem.--Reality006 15:52, 7 Nisan 2010 (UTC)
  • 1 saat önce söyleseydiniz keşke.( Artık geri dönüşü yok maalesef.--Reality 13:51, 8 Nisan 2010 (UTC)
  • Kategoriler şablonlara bağlı. Önce şablonlar değiştirilecek ardından kullanıcı sayfaları ardından kategoriler en sonda bunlar birbirine bağlanacak. Eğer yapabilirsen dene ancak yarım bırakmak olmaz bunlarda baştan söylemesi.--Reality 13:58, 8 Nisan 2010 (UTC)
  • Bu arada Vikiversite sayfalarının artık silinmesi gerekiyor değil mi?--Reality 14:02, 8 Nisan 2010 (UTC)
  • Tamamdır gördüğünüz vikiversite sayfalarını silinmek üzere işaretlerseniz hizmetliliğiniz geldiğinde kolaylık olur bu arada dün gece bürokrat olan fakat inaktif olan Dbl2010 un yetkilerini aldırdım bilginize.--Reality 14:04, 8 Nisan 2010 (UTC)
  • Hepsini gözden geçircem zaten. Vikisözlük'te de 150 tane falan resim vardı hepsini sildik telifsiz diye. Bazı serbest telifliler çıktı onları da commons'a aktardık burda da aynısını yaparız kolay bir işlem.--Reality 14:08, 8 Nisan 2010 (UTC)
    • Diğer projelerden Vikihaber ve Vikisözlük'ü ben bizzat temizledim. Vikipedi zaten kontrol altında diğerleri hakkında bir fikrim yok.--Reality 14:09, 8 Nisan 2010 (UTC)
  • Hizmetlilik yetkinin yarın akşam ya da ertesi gün gelmesini bekliyorum. Başvuruyu erken yapayım dedim. Bu arada hizmetliliğin geldiğinde burada olursan tek başıma yapamadığın birkaç ufak iş var. Onları yaparız. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Kolay gelsin.--Reality 15:03, 8 Nisan 2010 (UTC)
  • E zaten öyle yapıyorum. Son değişikliklerde yeni kullanıcı olarak görünenlere atıyorum. Otomatik kayıtlara atmam ben.--Reality 19:30, 9 Nisan 2010 (UTC)
  • Öyle yaparsak hiç aktif kullanıcı kazanamayız. Güven bana test edildi. Vikisözlük'te 28 aktiften 68 lere kadar çıkarttık bu sayede. Hatta içlerinden bir hizmetli bile çıktı. Sistemde ağırlık falanda olmaz. Bu arada senin için iki tane önemli politika aktardım vikipedi'den. Okumanda fayda var hizmetli olacaksın yakında. VK:HS, VK:EP

Santral Sistem Tümörleri[değiştir]

  • Bu sayfalar silinecek mi? Bir baksana. Yetkilerin gelmiş. Tekrar hayırlı olsun.)--Reality 10:37, 11 Nisan 2010 (UTC)
  • Şunu korumaya almayı unutmuşsun.--Reality 10:46, 11 Nisan 2010 (UTC)
    • Genelilikle kural gereği yarı ya da tam korumaya alınır ama sorun değil.--Reality 12:27, 11 Nisan 2010 (UTC)
  • Kusura bakma çok iş var o yüzden meşgul ediyom. Silinmeyi bekleyen dosyaları şimdilik silme. Onların lisans durumunu araştırıp commons'a yüklemeyi planlıyorum.--Reality 10:52, 11 Nisan 2010 (UTC)
  • Birde MedyaViki:Sidebar sayfasını aşağıdaki şekilde değiştirebilir misin? Bunun için bu sayfayı değiştire tıkla ve aşağı yazdıklarımı kopyala/yapıştırla oraya kopyalaman yeterli.--Reality 10:44, 11 Nisan 2010 (UTC)
  • navigation
    • mainpage|mainpage
    • portal-url|portal
    • currentevents-url|currentevents
    • recentchanges-url|recentchanges
    • Vikikitap:Deneme tahtası|Deneme tahtası
    • randompage-url|randompage
    • helppage|help
    • sitesupport-url|sitesupport
  • kitaplıklar
    • Bilgisayar|Bilgisayar kitaplığı
    • Dil kitaplığı|Dil kitaplığı
    • Hobiler|Hobi kitaplığı
    • Sağlık Kitaplığı|Sağlık kitaplığı
    • Sanat kitaplığı|Sanat kitaplığı
    • Yemek:İçindekiler|Yemek kitabı
Bu bir tartışma sayfasıdır. Lütfen tartışma sayfası yönergelerine uyun ve yazılarınızı dört adet tilde (~~~~) girerek imzalamayı unutmayın.

  • Bu da kullanıcı mesaj sayfalarını tartışma olarak gösteren sekmenin düzelmesi için. Bu da mediawiki sayfaları için. Sırayla ikincisinde nowikileri alma

Arayüz metni

{{#ifeq:{{TALKSPACE}}|Kullanıcı mesaj|mesaj|tartışma}}

  • İki sayfada hata yapmışsın. Tartışma sayfalarında belirttim.--Reality 12:48, 11 Nisan 2010 (UTC)
  • Var mı bir sorun bir eksik?--Reality 12:54, 11 Nisan 2010 (UTC)
  • Yerine ne yazılacak?--Reality 12:56, 11 Nisan 2010 (UTC)

MediaWiki:Tagline sayfasına istediğin metni yaz bi bakalım olcak mı?--Reality 13:01, 11 Nisan 2010 (UTC)

  • MediaWiki:Sitenotice sayfasını da duyuru falan yaparken kullanabilirsin. İstersen şimdi bir deneme yap. yaz rastgele bir metin.--Reality 13:04, 11 Nisan 2010 (UTC)
  • Hımm olmadı sen onu geri al ben az araştırayım.--Reality 13:05, 11 Nisan 2010 (UTC)
  • Ö sü büyük olsa daha güzel olurdu.)--Reality 13:14, 11 Nisan 2010 (UTC)

Merhaba, Bekiroflaz. Ben, bu aralar "Bilim Kitaplığı" oluşturmak istiyorum. Ama nasıl yapacağım, tam bilmiyorum. İyi vikilemeler, Sevgiler... --Berm@nyaİleti 13:28, 11 Nisan 2010 (UTC)

Evet, onları kastetmiştim. Bilim Kitaplığı saçma görünüyorsa, daha alt bir dalı olarak düşünebiliriz. Örneğin; "Teknoloji Kitaplığı", "Enerji Kitaplığı" vb. Bunlar da olabilir. Sevgiler... --Berm@nyaİleti 13:39, 11 Nisan 2010 (UTC)

Tamam. Peki, nasıl oluşturacağım kitaplığı? Sevgiler... --Berm@nyaİleti 13:45, 11 Nisan 2010 (UTC)

Yardımınız için teşekkürler. Sevgiler...--Berm@nyaİleti 13:49, 11 Nisan 2010 (UTC)

  • Şimdi öncelikle sözel sorulara cevap vereyim şimdi pdfye bakcam. Dosya:Ftpkitap.jpg şu dosyayı bu arada geri getirmen lazım. Commons'a yükledim fakat sileceklermiş. O yüzden geri getirilmesi lazım. İkinci olarak benim bildiğim özgür lisanslı programların görüntüleri commons'A yüklenebiliyor.--Reality 19:16, 1 Mayıs 2010 (UTC)
  • Birde MedyaViki:Recentchangestext sayfasındaki Toplam sayfa sayısı yazısı Toplam kitap sayısı olarak değişmeli. Bu haliyle hatalı.--Reality 19:21, 1 Mayıs 2010 (UTC)
  • Tam olarak ne hatası verdi pdf?--Reality 19:26, 1 Mayıs 2010 (UTC)
  • Hmm. O sayfa güzel olmuş. Otomatik ekler oraya. Dynamicpagelist eklentisi sadece Vikihaber'e özgüydü. Demekki değişti. Ana sayfadaki Tüm kategoriler - Tüm sayfalar - Rastgele sayfa bölümünün yanına bunu da eklesek fena olmaz yani. PDF konusunda birkaç deneme yapayım çünkü bu konuya çok yabancıyım. Sonucu sana bildirrim.--Reality 20:21, 1 Mayıs 2010 (UTC)
  • Kesin sebebini çözemedim ancak MediaWiki:Print.css sayfasını şurdan kopyalayıp bir dene. Bu işlerden anladığını bildiğim Kullanıcı mesaj:Joseph'den de yardım isteyebilirsin.--Reality 20:35, 1 Mayıs 2010 (UTC)
  • Olur mu öyle şey. Baksana sayfada bir tek kitap adı yok. O kodlardan Vikihaber'de de var. Otomatik olarak ekliyor.--Reality 20:37, 1 Mayıs 2010 (UTC)
  • Çalıştığına sevindim. Bu arada şu silinsin dediğim son değişliklerde görürsün onu hemen silme. 10 dk sonra sil az işim var onla.)--Reality 20:44, 1 Mayıs 2010 (UTC)
  • O zaman sana tavsiyem Joseph'e mesaj atman. Muhtemelen onlinedir hemen cevap verir.--Reality 20:50, 1 Mayıs 2010 (UTC)

Monobook[değiştir]

  • Şu monobook dosyasını buraya aktarabilir misin? Sorun çıkarsa geri alırsın.--Reality 21:28, 1 Mayıs 2010 (UTC)
  • Yanlış hatırlamıyorsam açılır kapanır kutularla ilgili. Birkaç ek özelliği daha vardı galiba. Vikihaber anasayfasının altındaki kutular için de gerekli ayrıca. Eğer beğenirsen buraya aktarırız.--Reality 21:38, 1 Mayıs 2010 (UTC)
  • Uykun geldi galiba.) Yanlış sildin.--Reality 21:48, 1 Mayıs 2010 (UTC)

Re:Şablon Değişimi[değiştir]

Merhaba Bekir, Burada anlatılandan benim anladığım, bir sayfanın pdf çıktısını alırken belirli bölümlerin yoksayılmasını söylüyor. Bu işlemi, class="noprint" etiketiyle yapabiliyoruz, ya da bir şablon "yazdırırken hariç tut" kategorisinde ise o şablon da yazdırılmıyor. Buna ek olarak, orijinal şablonun dığında yeni bir yazdırılmaya uygun "Şablonadı/print" diye bir şablon oluştururarak, düzgün çıktılar elde edebilin diyor. Otomatik bir ekleme vs. varsa onu bilmiyorum ben. Eğer bakmak istersen daha önce Vikiçocuk:Hayvan Alfabesi sayfası için ben yazdırılmaya veya pdf'e uygun bir sürüm oluşturmuştum. Sayfaları bu şekilde değiştirebilerek pdf'e uygun sürümler oluşturabiliriz. --joseph 09:37, 2 Mayıs 2010 (UTC)

  • Sayfayı korumaya almışssın. Henüz koruma politikası yok ama genellikle bu tür sayfalar 1 ya da 2 haftalığına korumaya alınır.--Reality 11:04, 2 Mayıs 2010 (UTC)
  • Ayrıca şu sayfa son derece az vandalizme uğramış. Ana sayfa gibi korunmasına gerek yok bence. Joseph yazmış bu arada cevabı.--Reality 11:05, 2 Mayıs 2010 (UTC)
  • Sakıncasından değilde o sayfayı hiç anlamadım. Ne alaka Vikipedi. Burası Vikikitap. Neyse çok da önemi yok onların ben şimdi kullanıcı şablonlarıyla uğraşıyorum. Userbox nedir onu da hiç anlamam. Kullanıcıkutusu diye türkçeleştiriyorum. Vikipedi ve Vikihaber'de ve Vikisözlük'te Türkçe zaten.--Reality 11:17, 2 Mayıs 2010 (UTC)
  • Bekir Vikiçocuk diye birşey yaratmamız lazım. Tam anlatamadım belki ama şundan lazım. Kategori ve alt sayfaları var ama kendisi yok. Ben yapamıyorum bildiğin üzere şablon vb. konularla uğraşıyorum genellikle. Sen yapabilir misin? Çevirisi ve şablon aktarmalarını yaparım bende.--Reality 12:58, 2 Mayıs 2010 (UTC)
  • Bu arada yepyeni alan adları keşfettim. Mesela Vikiçocuk bir alan adıymış. Yemek diye alan adı da var galiba. Bunları açmak için başvuru yapalım mı? Şimdiden yapmak gerekir botlar sorun çıkarıyor.--Reality 13:03, 2 Mayıs 2010 (UTC)
  • Var tabiiki de sen bana listeyi yaz onun üzerinden tartışalım. Bu arada Vikiçocuk diye bir alan adı var fakat bizde yok. Çoğu vikide var.--Reality 13:09, 2 Mayıs 2010 (UTC)
  • Birde Şablon:PDF sürüm sayfasında az bişey Türkçeleştirme var bir bakabilir misin? Senin istediğin şablonla alakalı birde bunu deneyelim belki olur. Vaporware version bölümünde takıldım. Türkçe manasını bulamadım.(--Reality 13:13, 2 Mayıs 2010 (UTC)
      • İyi bari öyle çevirelim. Bu arada alan adlarını inceledim.[1] (Namaspace yazan sekmeye gel görürsün orda tamamını) Buradaki alan adlarına ek olarak bizde bize özgü alan adları açabiliriz. Mesela kitaplık. Tabi ayrıntılarını tasarlamışındır umarım. Bize özgü olacağı için önce kurallarını koymamız lazım.--Reality 13:21, 2 Mayıs 2010 (UTC)
  • Bana uyar ancak bunu ingilizce ifade etmen gerekecek. İngilizcen kuvvetli ise Vikiçocuk alan adını da açalım aynı anda.--Reality 13:28, 2 Mayıs 2010 (UTC)
  • Yok bugzillaya. Bugzilla başvurusunu yapmadan önce Köy çeşmesinde bir tartışma açıp onay almak gerekir. [2]. Köy çeşmesinde Türkçe yaz istersen onu bende açarım fakat bugzillaya derdimi anlatcak kadar ingilizce yazamıyorum maalesef.--Reality 13:33, 2 Mayıs 2010 (UTC)
    • Şablon:PDF sürüm az birşey Türkçeleştirme kaldı onu yapabilir misin?--Reality 13:35, 2 Mayıs 2010 (UTC)
  • Ben hallederim ancak translate çevirileri olmaması lazım. Anlamıyorlar öyle.)--Reality 13:38, 2 Mayıs 2010 (UTC)
  • Sanmam. Bu arada ingilizce karşılıklarını da ekleyeyim. Alan adı numarası aynı olsun.--Reality 16:04, 2 Mayıs 2010 (UTC)
    • Bide kitaplık alan adının ingilizcede tam karşılığı var mı?--Reality 16:07, 2 Mayıs 2010 (UTC)
  • Yalnız sorun çıktı. Benim hesaptan daha önce kayıt olunmuş gösteriyor. Şifreyi resetledim fakat kabul etmedi. İstersen sen kayıt ol o hesap üzerinden yap ya da kayıt olunca bana şifreyle kullanıcı adını at ben kayıt yapayım.--Reality 16:22, 2 Mayıs 2010 (UTC)

  • Şu siteye kayıt olup şifresini bana atabilir misin? Epostayla tabi. Benim üyeliğimi kabul etmedi eposta adresi kullanılıyor dedi. Şifreyi de hatırlayamadım sıfırladım bu sefer de kullanıcı adı hatası verdi. Şifreyi vermek istemezsen işlemleri yapabilirsin ben yardımcı olurum.--Reality 16:47, 3 Mayıs 2010 (UTC)
  • Bekir MedyaViki:Sitenotice'ye alttakileri yazabilir misin?--Reality 16:57, 3 Mayıs 2010 (UTC)

Şu an Vikikitap'ta alan adlarıyla ilgili oylama yapılmaktadır.

3-4 yeter. Bu arada engellenmesi lazım. Kullanıcı:2001lark

  • Bilmiyorum. Bazıları değişiklik yapmadığı halde engellenmiş.--Reality 20:20, 3 Mayıs 2010 (UTC)
  • Örneğin: Kullanıcı:Müjgan ben bu tür engellemelerin hepsini Vikisözlük'te kaldırmıştım.--Reality 20:24, 3 Mayıs 2010 (UTC)
  • Önemli değil sen üstüne düşeni yap. Zaten o zamanki yapılan eylemde hata yok zira Engelleme Politikası yürürlükte değildi. Koruma politikası da yürürlükte değildi. Engellemeleri kaldırdıktan sonra kullanıcı ve mesaj sayfalarını silmeyi unutma.--Reality 20:30, 3 Mayıs 2010 (UTC)
  • Diğer üçünü bilerek mi kaldırmadın gözden mi kaçtı?--Reality 20:38, 3 Mayıs 2010 (UTC)
  • Tamamdır kullanıcı ve mesaj sayfalarını da sil sonra hoşgeldin mesaj göndereyim belki geri dönerler.--Reality 20:40, 3 Mayıs 2010 (UTC)
  • Bu arada Vikipedi:Deneme tahtası sayfasının niye korumasını kaldırılması gerektiğini hatırladım. VP:EP diyor ki hiç ya da çok az vandalizme uğramış sayfaların korumaya alınmaz.--Reality 20:48, 3 Mayıs 2010 (UTC)
  • Cümle Deposunu yanlışlıkla Kelime Deposu olarak değiştirmiştim. Sonra geri aldım. Rica etsem geçmişlerini birleştirebilir misin?--Reality 15:31, 4 Mayıs 2010 (UTC)
  • Bekir son iki sildiğin kategorileri geri getirebilir misin? Şablon hatası yüzünden boş görünüyormuş.--Reality 15:35, 5 Mayıs 2010 (UTC)
  • İki tane Cümle Deposu oluşmuş. Bu ikisini Cümle deposu adı altında birleştirmek uygun. Fakat içeriğin Cümle Deposu sayfasındaki içerik olması daha faydalı.--Reality 15:41, 5 Mayıs 2010 (UTC)
  • Neden ikinci ya da üçüncü kelimenin ilk harfi büyük olsun ki. Bu özellik Almanca'da var. Bizde yok bence dilimizin özelliklerine bağlı kalmalıyız. Belki yerinde örnek olmaz ama Vikipedi'de madde adları ve özellikle de kitap maddelerinde her harf büyük değil. Alt sayfaya da aynen böyle uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Dün Almanca'dan Fince'ye kadar tüm sayfalarda bunun ve diğer özelliklerin üzerinde çalıştım.--Reality 15:50, 5 Mayıs 2010 (UTC)
  • O kuralı bilmiyordum bak. O zaman üst sayfa büyük harfle alt sayfalar küçük harfle demi?--Reality 15:56, 5 Mayıs 2010 (UTC)


Wikibooks:Reading room[değiştir]

Bunun bizdeki karşılığı aynen çevirisi şeklinde mi olsun?. Birde ana sayfa tartışma sayfasının altına bir bakar mısın? İyi geceler.)--Reality 21:31, 6 Mayıs 2010 (UTC)

  • Burda seçkin kitap yada o tarz bir uygulama var mı?--Reality 21:48, 6 Mayıs 2010 (UTC)
  • Başarı kitabını hangi kategoriye koyabiliriz?--Reality 22:08, 7 Mayıs 2010 (UTC)
    • Peki felsefe kategorisini hangi kategoriye ekliyecez? Buranın kategori sistemini tam çözemedim henüz.--Reality 22:18, 7 Mayıs 2010 (UTC)
  • Tamamdır. Bi de o sayfayla başarı sayfasına uygun bir kategori ekleyebilir misin?--Reality 22:36, 7 Mayıs 2010 (UTC)
  • İşine yarayabilecek bir şablon var kullanmak istersen.--Reality 10:33, 16 Mayıs 2010 (UTC)
  • Selam Bekir. Zaten farketmişssin alan adları açıldı. Birde Aşama sisteminde yenileştirmeler yapıyorum. Yeni sistemi Şablon:Aşama da görebilirsin.--Reality 16:16, 18 Mayıs 2010 (UTC)
  • Zaten öyle yapmayacak mıyız? Ben biraz sonra oluşturmayı planlıyordum tamamlanmış kitapları? Bu arada İngilizce'de tamamlanmış kitaplar kategorisine şablon mu ekliyor yoksa elle mi ekleniyor.--Reality 16:31, 18 Mayıs 2010 (UTC)
  • Kullanıcıları bilgilendirme amacı falan filan. O kadar sayfada kullanılıyor kaldırması günlerimizi alır. Boşver kalsın.--Reality 16:36, 18 Mayıs 2010 (UTC)
  • Tamam tamam.)--Reality 16:39, 18 Mayıs 2010 (UTC)
  • Bekir bu yönlendirmeler oluşturken öncekilerini silme bence. Mesela en son örnekte bakarsan silinen sayfaya birçok bağlantı var bunları el ile aktarmak yerine yönlendirmenin kalması daha mantıklı olur.--Reality 16:47, 18 Mayıs 2010 (UTC)
  • Yeni sistemi oluşturdum. Şablon:Statü sayfasında görebilirsin. Buna ek olarak çalışmaları süren maddelerde tamamlanmamış kitaplar kategorisine eklendi.--Reality 17:28, 18 Mayıs 2010 (UTC)
  • Birde sistemin işleyişini anladım. Tamamlanmamış kitaplara aşama şablonu konuluyor. Tamamlanmış kitaplara işe statü şablonu konuluyor. Bence bizde aynen böyle uygulamalıyız.--Reality 17:30, 18 Mayıs 2010 (UTC)
  • Biliyorum.) Tamamdır o zaman sen biliyorsun burayı bitmiş kitaplar varsa statü şablonunu ekleyebilir misin?--Reality 19:48, 18 Mayıs 2010 (UTC)
  • Ama daha da önemli bir iş var. Biz otomobil kitabını kitaplığa aktarırken alt sayfaları kalmış. Bunlar çok olduğundan benim teker teker aktarmam uzun sürer. Sen hizmetlilik yetkilerinle Kitaplık:Otomobil'i önce Otomobil'e sonra alt sayfalarla beraber Kitaplık:Otomobil'e yönlendirebilir misin?--Reality 19:52, 18 Mayıs 2010 (UTC)
  • Kitapların Tamamlanmış ya da tamamlanmamış kitaplar kategorilerinde listeliyor. %100 dışındakiler bitmemiş kabul ediliyor.--Reality 19:53, 18 Mayıs 2010 (UTC)
  • Bu arada otomobil kitaplık mı? Bana kitap gibi geldi.--Reality 19:54, 18 Mayıs 2010 (UTC)
  • Bence kitap olarak kalsın. Bu haliyle hiç dokunmazsak öyle kalacak.--Reality 19:56, 18 Mayıs 2010 (UTC)
  • Tamam zamanla hallederiz.--Reality 19:57, 18 Mayıs 2010 (UTC)

Silme durumları[değiştir]

  • Görüş farklılıkları olabilir. Zaten bu konuda tüm yetki hizmetliye ait.--Reality 19:49, 20 Mayıs 2010 (UTC)
  • Yani.) O sayfada benim de kafama takılanlar olmuştu. Ben sanırım kalite çıtasını biraz yüksek tutuyorum ve gözüme güzel görünmeyeni sil diye işaretliyorum. Sen yaptığın tüm davranışlarda kendine karşı sorumlusun bana değil o yüzden rahat olman gerektiğini söylüyorum.--Reality 21:08, 20 Mayıs 2010 (UTC)
  • Bu arada her kitaba bir statü şablonun eklenmesi lazım haberin olsun. Ben ekliyorum elimden geldikçe. Kitapların bitip bitmedine kendin karar vermen gerekir bende öyle yapıyorum. Statü sisteminin nasıl işlediğini biliyorsun zaten.--Reality 21:17, 20 Mayıs 2010 (UTC)
  • Hadi aşamayı anladım da bunu niye beğenmedin.) Aşama bir kategoriye bağlanmıyor yani eklenirse sadece fayda sağlar. Ancak bunu eklemezsek kitapların bitip bitmediğini anlayamayız. Bir nevi çalışma var şablonu gibi.--Reality 21:22, 20 Mayıs 2010 (UTC)

Selam[değiştir]

Merhaba bekiroflaz uzun zamandır görüşemiyoruz, iyisindir umarım. Sorunu yazalı bayağı uzun bir zaman olmuş belki cevabını bulmuşsundur ama ben yine de yazayım. Yazdırırken gizlenecek sayfaları nasıl ki İngilizce vikilerde "Exclude in print" Türkçe vikilerde de "Yazdırırken hariç tut" gibi özel kategorilere koyuyorsak bunda da Print isimli bir alt sayfaya değil de arayüz sayfasında bu özel sayfanın adı Türkçeye ne olarak çevrilmişse o isimde bir alt sayfa oluşturmamız gerekir. Ben de bu yüzden araştırıp ilgili arayüz sayfasını buldum (MediaWiki:Coll-print template pattern). Buradaki çeviriye göre "ŞABLONADI/Print" değil "ŞABLONADI/Yazdır" yazılması gerekiyor. Tabi bu çeviri eğer gerekiyorsa betawiki: den değiştirilebilir. Bu şekilde olacağını düşünüyorum. Srhat mesaj 19:43, 16 Haziran 2010 (UTC)

  • Merhaba bekiroflaz senden bir isteğim olacak. Chrome Fireox gibi bazı tarayıcılarda <tt>, <code> etiketleri kullanıldğında yazı boyutu çok küçük oluyor. Bunu düzeltmek için MediaWiki:Common.css sayfasına aşağıdaki kodları ekler misin?
/* Firefox, Safari, Konqueror, Chrome vb. tarayıcıların 
   bazı sürümlerinde <nowiki> <tt> <pre> etiketleri kullanılınca
   yazı boyutunun küçülmesi ile ilgili düzeltme */
tt, code, pre {
    font-family: monospace, sans-serif;
}

Teşekkürler, Srhat mesaj 14:58, 17 Haziran 2010 (UTC)

Tekrardan teşekkürler :) Srhat mesaj 16:43, 17 Haziran 2010 (UTC)

matematik[değiştir]

Merhaba, matematik kitabıyla ilgili bir şey soracaktım. Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji gibi isimlerin kitaplık adı olması — genel isimler olduğu için — daha uygun olmaz mı? Oluşturduğun matematik kitabının adını biraz daha sınırlandırırsan, (mesela İlköğretim Matematik veya Lise Matematik veya Temel Matematik gibi) Matematik isimli bir kitaplık ve bu kitaplığa ait bir kategori oluşturabiliriz. Srhat mesaj 14:13, 1 Temmuz 2010 (UTC)

Peki öyleyse :) Srhat mesaj 16:17, 1 Temmuz 2010 (UTC)

Merhabalar, Vikikitap: Özgür kütüphane sloganı arayüz sayfasında bulunmasına rağmen sayfa başlıklarının altında görünmüyor. İngilizce sürüme baktım, onlar Common.css sayfasına şu kodu koymuşlar görünmesi için:

 
#siteSub { display: inline; font-size: 100%; font-weight: normal; }

Mümkünse ekleyebilir misin? Srhat mesaj 19:44, 1 Temmuz 2010 (UTC)

Merhaba, Kitaplık:Bilgisayar sayfasına bir baktım da gerçekten çok karmaşık bir halde PC ve İnternet, PC İşletim Sistemleri gibi sayfalar bu sayfaların altında da ayrı ayrı sayfalar var. Bu sayfaların hepsini tek bir kitap olarak mı toplasak her birini ayrı ayrı mı kitap yapsak bilemiyorum. Her birinde, o şeyin tarihini falan yazmışlar o kadar. Bir sen de baksan oralara ço sevinirim. Ben de Özel:TümSayfalardan sayfaları inceleyip düzeltmeleri yapıyor. Tabi sayfaları taşırken arkasına bir de yönlendirme kalıyor. Bunlardan gereksiz olanlar da silinebilir.

  • Birşey daha demek istiyorum. Tüm kitapları uygun kitaplığa ve alfabetik kategoriye yerleştirdikten sonra ana sayfadaki kitaplıkları da yeni kitaplıklara göre güncellesek iyi olur. Sitede bulunan birçok kitap ana sayfada yok. Zaten az kitap var burada. Hepsini -kitap syısı biraz olsun artana kadar- ana sayfada belirtsek daha iyi olmaz mı? Srhat mesaj 16:37, 5 Temmuz 2010 (UTC)
  • Tamam o zaman, vakit buldukça bir düzene sokmaya çalışacağım. Şu an için Bigisayar dışındaki kitaplara bakıyorum. Onlar biraz daha az karmaşık. Srhat mesaj 17:35, 5 Temmuz 2010 (UTC)

Merhaba bekiroflaz, Senden bir isteğim olacaktı. Vakit bulduğunda yeni bir sayfa oluştururken çıkan MediaWiki:Newarticletext sayfasında bulunan "Yeni bir kitap mı başlatacaksınız?" bağlantısının gittiği sayfa silindiği için ve kitap oluşturma rehberi artık Yardım:Nasıl kitap yazılır? sayfasında olduğu için oradaki bağlantıyı Yardım:Nasıl kitap yazılır? ile değiştirebilir misin? Srhat mesaj 08:43, 8 Temmuz 2010 (UTC)

Teşekkürler Srhat mesaj 12:12, 8 Temmuz 2010 (UTC)
  • Sanırım Pratik İngilizce/Sayılar sayfası korumada kalmış. Vandalizme uğramamış birkaç kere benim ad değiştirmek için yaptığım manevralara maruz kalmış.--Reality 14:31, 10 Temmuz 2010 (UTC)

MediaWiki:Coll-helppage[değiştir]

Merhabalar, ben MedyaViki:Coll-helppage sayfasındaki Help:Kitaplar bağlantısının Yardım:Koleksiyonlar ile değiştirilmesini rica edecektim. Koleksiyon oluşturucudaki Yardım bağlantısının gittiği sayfanın Vikikitap için Help:Kitaplar değil de Yardım:Koleksiyonlar olması daha uygun. Srhat mesaj 18:53, 16 Ağustos 2010 (UTC)

silinecek birkaç sayfa[değiştir]

Merhaba Bekiroflaz

Çok teşekkürler. Srhat mesaj 15:28, 20 Ağustos 2010 (UTC)

Merhaba Bekiroflaz,

  • Senden MediaWiki:Newarticletext sayfasında bir iki ufak değişkilik isteyecektim. İlk olarak div ögesinin style="..." bölümünün tamamını, vector temasıyla uyması için, aşağıdakiyle değiştirirsen sevinirim (class="plainlinks" ten önce falza bir " işareti var.):
    • border: thin solid #A7D7F9; font-size: 95%; margin-bottom: 0.75em; padding: 1em 0.5em 1em 1em;
  • Sonra da "Bir sayfa mı arıyorsunuz"un bir üstüne Diğer projelerden gelenler için şu yazıyı eklemeni rica edeceğim:

* '''Vikipedi'den mi geliyorsunuz?''' O zaman [[VK:Diğer projelerden gelenler için|diğer projelerden gelen için]] hazırladığımız sayfayı okuyun.

Teşekkürler Srhat mesaj 20:50, 6 Eylül 2010 (UTC)

  • Değişkiliği yapmışsın, çok sağol Srhat mesaj 11:37, 7 Eylül 2010 (UTC)

Re: 1000 sayfa[değiştir]

Merhaba Joseph. Bildiğiniz gibi Vikikitap 1000 sayfaya ulaştı. Sizden burada Türkçenin doğru yerine gelmesi için ne yapmamız gerektiğini öğrenmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler. Bekiroflazmesaj 21:56, 10 Ekim 2010 (UTC)

Merhaba Bekir, öncelikle bu başarıda büyük emeğin olduğu için tebrik ederim. Ana portaldaki değişiklikler meta'da Www.wikibooks.org template sayfasından yapılıyor. Ama bu sayfa korumalı. Sayfanın tartışma sayfasına istek ekleyenler gördüm. Bizde orada istekte bulunursak, değiştiriler sanıyorum. İyi akşamlar. --joseph 19:46, 11 Ekim 2010 (UTC)

Bir madde[değiştir]

Azerice/Kelimeler/Argo bu madde vikikitap'a uygun mu acaba? --Σuphemia 20:07, 20 Ekim 2010 (UTC)

Yeni anasayfa[değiştir]

Öncelikle merhabalar... kullanıcı sayfamda ana sayfa için yeni tasarım yaptım... Biraz hatalar var galiba eğer görürseniz hiç çekinmeden düzeltebilirsiniz... Neyse konuya geçelim :) Vikipedi köy çeşmesinde de Vikikitap:Köy çeşmesi'nde de bunu bildirdim ve Destek oyları aldım... Bir sizde gözatın da şu anasayfayı yenileyelim... Biraz daha madde açmaya, geliştirmeye çalışıyorum (özellikle Vikiçocuk çünkü yeni bir proje önceden temel atılırsa bizim için o kadar iyidir) Yeterince çoğaldıktan sonra İnglizce Vikikitapta olduğu gibi seçkin kitap ve seçkin çocuk kitabı diye bir bölüm açmayı planlıyorum... Eğer beğenip yeni anasayfa olarak koymak isterseniz ilgili bağlantıların vandalismden korunması için kaynağı gör yapmanız iyi olur...Saygılarım İYİ VİKİLER...Emperyan»»ileti 18:07, 22 Ekim 2010 (UTC)

Yeni anasayfanın korumaları[değiştir]


Ana sayfa[değiştir]

Acil Kullanıcı:Emperyan sayfasındaki kodları ana sayfaya yapıştırın...Şablonu Türkçeye çevirdim ondan dolayı Ana Sayfa heran görüntüsü bozularbilir. Emperyan»»ileti 13:38, 31 Ekim 2010 (UTC) *Anlaşılan siz biraz geç geleceksiniz Ana Sayfa'nın da düzeni bozuldu ondan dolayı lütfen Ana Sayfa bu Kullanıcı:Emperyan sayfadaki kodları yapıştırın ve Şablon:RenkliKutucuklar'ı benim geri aldığım değişikliği tekrar geri alın. Emperyan»»ileti 13:50, 31 Ekim 2010 (UTC)

  • En iyi bir şekilde ben size şöyle açıklıyayım en iyisi ki ana sayfa çok önemlidir (tabii içeriğin Türkçe olmasıda).
  1. İlk başta Ana Sayfanın kodlarını Kullanıcı:Emperyan'dakiyle kopyalayın. (Biliyorum hata veriyor sebebi Şablon:RenkliKutucuklar'ın içeriğiyle uyuşmuyor. Bu diğer adımda düzelecek.)
  2. Sonra Şablon:RenkliKutucuklarKullanıcı:Emperyan/Şablon:RenkliKutucuklar sayfasındaki kodlarla değiştiriniz. İyi vikiler Emperyan»»ileti 19:48, 2 Kasım 2010 (UTC)

Geçmiş kaybeden silme işlemi hakkında.[değiştir]

Merhaba Bekiroflaz, şu iki sayfanın silinmesi yanlış olmuş, geçmiş kaybolmuş: Santral Sinir Sistemi Tümörleri/Yazarlar Listesi ve Santral Sistem Tümörleri/Giriş. Bu sayfaları geri getirip, Şu iki sayfaya yönlendirme yapabilir misin: Merkezi Sinir Sistemi Tümörleri/Yazarlar Listesi ve Merkezi Sinir Sistemi Tümörleri/Giriş. İyi akşamlar.--joseph 18:16, 18 Aralık 2010 (UTC)

  • Olmadı. Hala Bu sayfayı bir anonim IP oluşturmuş olarak görünüyor. --joseph 18:44, 18 Aralık 2010 (UTC)