FTP Kılavuzunuz/Index Dizini Yapma

Vikikitap, özgür kütüphane

1. Basamak -Index Nedir?-[değiştir]

Index FTP ile yapabileceğiniz milyonlarca özellikten sadece biridir. Index demek kendi sitenizde istediğiniz her şeyi yayımlamak demektir. Örneğin sizin www.dizin.com diye bir adresiniz var. Bu adresin FTP kılasörüne benim önceden anlattığım gibi birkaç resim koydunuz. Arkadaşınız da bu resimleri www.dizin.com adresine girerek gördü. Aynı zamanda dizininize yazı, resim, slayt, müzik, video, oyun dosyaları, program dosyaları vs... kısacası her şey koyabilirsiniz. Örneğin bazı siteler vardır müzik indirirsiniz. İşte bu tür siteler FTP ile çalışır. Siz indir tuşuna basarsınız müzik size o FTP Kılasöründen gelir, yüklenir. Biz de bunun gibi bir site yapacağız ama şimdi bunun daha basitini yaparak başlıyoruz. Index'imizin içine her şeyi koyacağız. Haydi başlayalım.

2. Basamak -Index Yapalım-[değiştir]

Başlayalım Index yapmaya. Öncelikle kendi FTP Kılasörünüzü açın. Sonra bilgisayarınıza dönün ve boş bir yere gelin. Sol clicke basın ve Yeni tuşun üstüne gelin. Word e basın. Karşınıza bir word dosyası açılır. Bu Word dosyasının içine şunu yazın: Merhabalar herkese, bu Word dosyasını yüklediniz. ya da ne isterseniz onu yazın. Bunu kaydedin ve adını Word 1 diyin. Sonra yine bir Word Dosyası açın. Buraya da: Merhabalar bu da 2. Word dosyam. yazın. Kaydedin ve ve adına Word 2 diyin. Sonra bir tane daha Word dosyası açın ve: İşte bu da 3. Word Dosyam yazın. Bunu da kaydedin adı Word 3 olsun. Şimdi FTP Kılasörümüzün boş bir yerine gelelim ve sol clicke basalım. Burada Yeni tuşu olmalı ona gelelim ve Klasöre basalım. Yeni bir Klasör olmalı. Adını Değiştirelim ve "Word Kılasörü" Yazalım. Şimdi bilgisayarımıza dönelim ve 3 adet Word dosyasını seçelim, daha sonra sol click, kopyala ile kopyalayalım. FTP Kılasörüne dönelim ve "Word Kılasörü" adlı dosyaya iki kere tıklayalım. İçine girip sol clicke basalım ve yapıştır diyelim. İşlem tahminen 10-20 sn içinde biter. Artık 3 adet dosyamız FTP Kılasörünün içinde. Şimdi tekrar kendi domainimize dönelim. Internet adres çubuğuna kendi sitemizin adresini yazalım. Orada "Word Kılasörü/" yazmalı. Bu bizim yarattığımız kılasör. Ona basalım ve karşımızda 3 adet Word dosyası var. Şimdi herhangi bir tanesine basalım. Örneğin Word 1 e bastık. Karşımıza bir pencerede "İndirme Penceresi" çıkar. Bu bizim indirmemize yardımcı olacak prosedür. Yani eğer ben bir yazı yazar ve FTP'ye koyarak yayınlarsam, arkadaşlarım bu yazıyı buradan indirir ve okur. Evet umarım her şey olumludur. Çünkü sıra Müzik, Video, slayt gibi şeyleri yüklemeye geldi. Bunları yaparak kendi müziklerimizi indireceğimiz bir dizin yaparız. Bilgisayarımıza dönelim. Eğer masaüstünde bir müzik veya video var ise onu kopyalayalım. Eğer yoksa önemli değil. FTP kılasöründeaynı şekilde yeni bir Kılasör açalım ve adına "Müzik İndir" diyelim. Daha sonra varsa müziğimizi bunun içine kopyalayalım. Tekrar domain adresimize dönelim. Bu sefer iki adet dosya var. "Word Kılasörü" ve "Müzik İndir". Eğer müziğinizi koyduysanız bu kılasöre giren herkes bu müziği, videoyu indirir.

FTP Kaynak Programları; Godzilla Cute FTP BlazeFTP

3. Basamak -Dosya Yönetimi-[değiştir]

Eğer FTP ile bir şeyler yapmak istiyorsanız dosyaları yönetmeniz gereir. Şimdi şu bilgiyi vereyim size. Sizin şu an FTP Kılasörünüzü açtığınız yerin adı "Windows Gezgini" ve internette dosyaları gördüğünüz yerin ismi "Apache" (Apaçi) Apache basit bir FTP Programıdır. Buradan dosyaları silemez, değiştiremez, ekleyemez ve adlarını değiştiremezsiniz. Buradan yalnızca dosyaları görür, okur ve indirebilirsiniz. Şimdi Windows Gezginine yani FTP Kılasörümüze dönelim. Word Kılasörü içindekileri kopyalayalım. Şimdi geri gelelim ve "Müzik İndir" kılasörüne gelelim. Sol click ile yapıştır diyelim. A, yapışmıyor. Niçin? Yapışmıyor çünkü bu dosyalar FTP üzerinden WEB'e aktarılmış. Şunu anlatmam gerek. Bu bizim FTP Kılasörüne koyduğumuz dosyalar 4 adet veri tabanından geçiyor. 1. Bizim bilgisayarımız, 2. FTP Kılasörü, 3. Hosting Servisimiz ve 4.WEB. Bu dosyalar sırasıyla bu dosyalara aktarılıyor. Biz Word dosyalarını FTP Kılasörüne koyunca Upload ediyoruz. FTP'de bu sırada bunuHosting servisimize aktarıyor. İşte demin söylediğim Apache programı kullanılarak bu dosyalar Hosting Servis'den direkt WEB'e yani Internet'e aktarılıyor. Size demin ne dedim Apache'de dosyalara hiçbir şey yapılamaz. OBu yüzden FTP'ye bir kere konulan bir şeyin kılasörü asla değiştirilemez. Bunu kendi bilgisayarınıza yükleyip tekrar istediğiniz kılasörün içine sokmanız gerekir. Yani bu dosyaları "kes" tuşu ile kesip daha sonra bilgisayarımıza yapıştırmamız gerekiyor. Daha sonra bunları istediğimiz kılasöre sokabiliriz.

~~FTP Kılavuzunuz Kitabı~~
Kitabın İçindekiler: 1-FTP'ye başlangıç - 2-FTP Kullanma - 3-Index Dizini Yapma - 4-Forum Kurma Kılavuzu - 5-Gereken WEB Dilleri - 6-İleri Siteler Kurma - 7-Çok daha İleri FTP Kullanma