İçeriğe atla

Yardım:Ad alanları

Vikikitap, özgür kütüphane

Ad alanı, Vikikitap için özel anlama sahip olan sayfalara verilen tür isimleridir. Ad alanıyla sayfa adı arasında bir : işareti olur. Örneğin, bu sayfanın adı "Yardım:Ad alanları"dır. Dolayısıyla ad alanı da "Yardım"dır. Vikikitap'taki kitaplar ve o kitaplara ait sayfaların ad alanları yoktur. Daha doğrusu bunlar "Ana" ad alanındadır. Vikikitap'ta kullanılan temel ad alanları şunlardır:

Kullanıcı ad alanı

[değiştir]

Vikikitap'ta kayıtlı kullanıcıların sahip olduğu ad alanıdır. "Kullanıcı:" ön eki ile ayrılır. Kullanıcılar bu sayfaları kendileri ile ilgili kişisel bilgiler vermekte ve kendilerine yardımcı olacak kimi içerikleri barındırmakta (örneğin sık ziyaret edilen sayfalara bağlantılar gibi) kullanırlar.

Örnek: Kullanıcı:Srhat

Dosya ad alanı

[değiştir]

Resim ve kimi medya dosyalarını barındırmak için kullanılan ad alanıdır. "Dosya:" ön eki ile ayrılır.

Örnek: Resim:Wiki.png

Vikikitap ad alanı

[değiştir]

Bu ad alanında siteyle ilgili sayfalar, mesela Vikikitap'ın politikaları bulunur.

MediaWiki ad alanı

[değiştir]

Viki arayüz metinlerinin bulunduğu alandır. Önemli olduklarından koruma altında bulunurlar. "MediaWiki:" ön eki ile ayrılırlar. Bu metinlerin tamamına Özel:TümMesajlar sayfasından ulaşılabilir.

Örnek: MediaWiki:recentchanges

Şablon ad alanı

[değiştir]

Şablonlar, sık kullanılan yazı ve kodların her sayfada tekrar tekrar yazılmasını engellemek için özel olarak oluşturulan sayfalardır. Şablon sayfalarına o sık kullanılan yazı ve kodlar koyulur ve şablonun ismi herhangi bir sayafaya yazıldığında o sayfaya sanki o şablonun içeriğindeki yazı ve kodlar yazılmış gibi işlem yapılır. Bu da editörlere büyük ölçüde kolaylık sağlar. "Şablon:" ön eki şablonları belirtir. Vikikitap'taki tüm şablonları görmek için buraya bakabilirsiniz.

Örnek: Şablon:Düzenle

Kategori ad alanı

[değiştir]

Kategoriler Vikikitap'taki bütün sayfaları organize etmeye yarayan yapıdır. Benzer özelliklere sahip sayfalar aynı kategoriye konur. Örneğin bir sayfanın sonuna [[Kategori:Tamamlanmış kitaplar]] yazarak o sayfayı Tamamlanmış kitaplar kategorisine koyarız. Kategori:Tamamlanmış kitaplar sayfasına gittiğimizde de ilgili sayfanın buradaki listeye eklendiğini görürüz. Kategori sayfaları "Kategori:" ön eki ile ayrılır.

Örnek: Kategori:Kitaplıklar, Kategori:Vikikitap

Yardım ad alanı

[değiştir]

Vikikitap ve onun kullanımı ile ilgili oluşturulmuş tüm yardım amaçlı sayfalar bu isim alanında yer alır. "Yardım:" ön eki ile ayrılır. Mesela bu sayfanın "Yardım" alanındadır.

Örnek: Yardım:Düzenleme, Yardım:İçindekiler

Tartışma ad alanı

[değiştir]

Özel sayfalar dışında yer alan tüm ad alanlarının ayrıca bir tartışma alanı bulunur. Tartışma sayfaları, ilgili ad alanından sonra ve sayfa adından önce gelen bir "tartışma:" ön eki ile ayrılırlar. Bu sayfalar diğer kullanıcılarla sayfa hakkında tartışmak, sayfa ile ilgili yorumlar yapmak ve ortak kararları almak amacı ile kullanılırlar. Örnekler:

Yardım tartışma:Ad alanları
Tartışma:Ana Sayfa

Mesaj ad alanı

[değiştir]

Aslında yeni bir ad alanı değildir. Kullanıcı ad alanındaki sayfaların tartışma sayfalarıdır. Bu sayfalar kullanıcıların birbiri ile mesajlaşarak haberleşmesi için kullanılır.

Örnek: Kullanıcı mesaj: Nosferatü

Yemek ad alanı

[değiştir]

Bu alanda yemek tarifleri vb. bulunur. (Yemek:İçindekiler)

Kitaplık ad alanı

[değiştir]

Bu ad alanında Vikikitap'taki kitaplıklar bulunur.

Örnek: Kitaplık:Bilgisayar

Vikiçocuk ad alanı

[değiştir]

Bu ad alanında çocuklara yönelik hazırlanmış kitaplar bulunur.

Örnek: Vikiçocuk:Hayvan Alfabesi

Özel ad alanı

[değiştir]

Bu ad alanındaki sayfaların tartışma sayfası yoktur ve normal yollarla değiştirilemezler, geçmişleri yoktur. Ayrıca bir özel sayfaya gittiğinizde sayfanın başlığında "Özel" ön ekini göremezsiniz. Özel:ÖzelSayfalar sayfasından Vikikitap'taki tüm özel sayfaların bir listesini görebilirsiniz. Ayrıca özel sayfaların isimleri boşluk içeremez.

Ad alanlarının simgeleri

[değiştir]

Vikikitap'taki ad alanlarının her birinin birer simgesi vardır. Herhangi bir sayfada o ad alanının simgesini yazarsanız oraya o ad alanının ismi yazılır. İşte Vikikitap'taki ad alanları ve simgeleri:

Simge Ad alanı
{{ns:1}} Tartışma
{{ns:2}} Kullanıcı
{{ns:3}} Kullanıcı mesaj
{{ns:4}} Vikikitap
{{ns:5}} Vikikitap tartışma
{{ns:6}} Dosya
{{ns:7}} Dosya tartışma
{{ns:8}} MediaWiki
{{ns:9}} MediaWiki tartışma
{{ns:10}} Şablon
{{ns:11}} Şablon tartışma
{{ns:12}} Yardım
{{ns:13}} Yardım tartışma
{{ns:14}} Kategori
{{ns:15}} Kategori tartışma
{{ns:100}} Yemek
{{ns:101}} Yemek tartışma
{{ns:110}} Vikiçocuk
{{ns:111}} Vikiçocuk tartışma
{{ns:112}} Kitaplık
{{ns:113}} Kitaplık tartışma

Sahte ad alanları

[değiştir]

Vikikitap'ta KendiAlanAdım:Sayfa Adı şeklinde bir sayfa oluşturulması, yani sayfa isminin içinde : işaretinin kullanılması yasaklanmamıştır. Bu şekilde, bir nevi sayfaları kendi ad alanımıza koyabiliriz. Ancak böyle bir yöntem tavsiye edilmez. Çünkü aslında böyle bir ad alanı yoktur. Bunu sayfanın tartışma sayfasına giderek rahatlıkla görebilirsiniz. Çünkü böyle sayfaların tartışma sayfaları klasik Tartışma:Sayfa adı biçiminde olacaktır. Ayrıca ad alanlarıyla ilgili politikalar topluluk tarafından önceden belirlenmiştir ve kendi başınıza bir ad alanı oluşturmak hoş karşılanmayacaktır. Eğer Vikikitap'a yeni bir ad alanı eklenmesini istiyorsanız lütfen bu isteğinizi köy çeşmesinde dile getirin.