Yardım:Özelleştirme

Vikikitap, özgür kütüphane

Bu sayfada, Vikikitap kullanıcılarının Vikikitap'ı hangi şekillerde kendilerine göre ayarlayabilecekleri (özelleştirebilecekleri) anlatılacaktır. Bu özelleştirme daha çok Vikikitap'ın görünümünü kapsar.

Tercihlerim en temel özelleştirme arayüzüdür. Buraya her sayfanın sağ üst köşesindeki "tercihlerim" bağlantısına tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu bağlantıyı, yalnızca giriş yapmış kullanıcılar görebilir. Tercihlerim özel sayfası hakkında ayrıntılı bilgi için bakınız: Yardım:Tercihler

Kullanıcı adı ve imza[değiştir]

Kullanıcı adınız değişiklik yaptığınız her sayfanın geçmişinde gözükür ve kullanıcı ve kullanıcı mesaj sayfanıza bir bağlantı verir. Vikikitap'a ilk kaydolduğunuzda kullanıcı adınızı belirlersiniz, sonra Vikikitap'ta geçirdiğiniz süre boyunca aynı kullanıcı adını kullanabilirsiniz. Ayrıca Vikikitap'a kaydolurken verdiğiniz kullanıcı adınızı değiştirmeniz de mümkündür.

İmzanız tercihlerimden Kullanıcı bilgileri sekmesinden değiştirilebilir. İmzanız varsayılan olarak kullanıcı sayfanıza giden ve kullanıcı adınızdan oluşan bir bağlantıdır. Örneğin kullanıcı adınız Deneme ise imzanız varsayılan durumda Deneme'dir. İmzanızı her tartışma ve mesaj sayfasında ve Vikikitap:Köy çeşmesi sayfasında kullanmanız gerekir. Eğer imzanızı ayarlarken İmzaya vikimetin muamelesi yap (otomatik bir bağlantı olmadan) onay kutucuğu seçili değilse İmzalarda gözükmesini istediğiniz isim metin kutucuğuna yazdığınız metin [[Kullanıcı:Kullanıcı adınız| kodundan sonra, ve ]] kodundan önceymiş gibi düşünülür.

Mesaj sayfanıza bağlantı verme[değiştir]

Vikikitap kullanıcıları genellikle imzalarını mesaj sayfalarına da bir bağlantı verilecek şekilde özelleştirirler. Çünkü varsayılan durumda mesaj sayfasına bağlantı verilmez, sadece kullanıcı sayfasına bağlantı verilir. Siz de imzanızda mesaj sayfanıza da bir bağlantı olmasını istiyorsanız İmzaya vikimetin muamelesi yap (otomatik bir bağlantı olmadan) onay kutucuğu seçiliyken İmzalarda gözükmesini istediğiniz isim metin kutucuğuna [[Kullanıcı:Kullanıcı adınız|Kullanıcı adınız]] | [[Kullanıcı mesaj:Kullanıcı adınız|Mesaj]] yazın. Sonuçta imzanız şöyle olacaktır: Kullanıcı adınız | Mesaj

Ayırıcı işareti (|) zorunlu değildir. Ancak daha güzel ve kullanışlı bir görüntü oluşturur.

İleri seçenekler[değiştir]

İmzaya vikimetin muamelesi yap (otomatik bir bağlantı olmadan) onay kutusu, imzanızın tam tamına İmzalarda gözükmesini istediğiniz isim metin kutucuğunda yazdığınız vikimetin olmasını sağlar. Bu, birçok durumda daha kullanışlıdır ve imzanız üzerinde tam hakimiyet kurmanızı sağlar.

İmzanızda font etiketleri, resimler ve şablonlar bulunabilir. Ancak imzanızda kullanacağınız resimde veya şablonda olan değişiklikler imzanıza da yansıyacaktır. Bunu engellemek için kendiniz yeni bir şablon veya resim oluşturun. Eğer şablon oluşturacaksanız bu şablonu "Şablon" veya "Ana" isim alanında değil, kendi kullanıcı sayfanızın bir alt sayfası olarak (örneğin Kullanıcı:Kullanıcı adınız/İmza) oluşturun ve imzanıza bu sayfayı {{Kullanıcı:Kullanıcı adınız/İmza}} kodunu yazarak ekleyin. Ancak imzanızda şablon veya resim kullanmanız viki sunucularına getirdiği yük nedeniyle pek tavsiye edilmez.

Temalar[değiştir]

Temalar, Vikikitap'ın görünümü büyük oranda değiştirir. Temalar, sistemin ürettiği HTML kodunun değiştirir ve her temada farklı CSS dosyaları kullanılır. Ancak sayfaların gövdesi (kitap sayfalarının içeriği) değişmez.

Varsayılan tema MonoBook'tur. Tercihler özel sayfasında Görünüm sekmesinde Vikikitap'ta kullanacağınız temanızı değiştirebilirsiniz. Ayrıca, değiştirmeden önce Anasayfa için ön izlemesine bakabilirsiniz. O temaların bu sayfa için ön izlemesini görmek için aşağıdaki bağlantıları kullanın.

Basit Cologne Blue Klasik Modern MonoBook (varsayılan)
MySkin Nostaljik Vector Şık  

Diğer sayfaların ön izlemesi için URL'deki Yardım:Özelleştirme kısmını sayfanın adıyla değiştirin. CSS'i desteklemeyen eski tarayıcılar için klasik teması iyi bir seçimdir. Modern tarayıcılar için monobook teması birçok özelleştirilebilir seçeneği bünyesinde barındırır. Ayrıca Wikimedia Kullanıcı Deneyimi Takımı'nın 2010 Wikimedia tasarım ve özellik değişimi projesi kapsamında kademeli olarak tüm vikilerde Vector temasına geçiş yapılmaktadır.