İçeriğe atla

Vikikitap:Kategoriler

Vikikitap, özgür kütüphane

Vikikitap'ta sayfa organizasyonu için birçok yöntem kullanılır, bunlar arasında en kolay olanı kategorilerdir. Bu sayfada sayfalarıın nasıl kategorize edilmesi gerektiği anlatılmaktadır.

Kategoriler

[değiştir]

Kategoriler kitapların organizasyonuyla ilgili üç hedefi gerçekleştirmeyi sağlar.

  1. Kategoriler "kitap ciltleri" gibidir. Çünkü kategoriler kitaba ait tüm sayfa ve şablonları içinde barınıdırır.
  2. Kategoriler kitapları konularına göre sınıflandırır. Bu yüzden aynı konuyla ilgili kitapların kitap kategorileri aynı kategori altında bulunur. Bu kategoriler kitaplıklardır. Bu sayede tüm kitaplara, genelden özele iç içe bulunan kitaplıklar aracılığıyla erişilebilmektedir.
  3. Kategoriler sorunlu sayfaların toplanmasını sağlar, bu sayede kullanıcılar bu kategorilerdeki sayfalarla ilgilenerek Vikikitap'ı ve kitapları geliştirmeye yardımcı olabilirler.

Kategoriler, içinde bulunan sayfaların otomatik olarak listelenmesine izin vermektedirler. Bunun için bazı şablonlar kullanılmaktadır ({{KategoriListele}} gibi). Kategoriye yeni sayfalar eklendiğinde veya mevcut sayfalar çıkarıldığında bu listeler de yenilenir. Bu özellik çoğunlukla kitaplıklarda, o kitaplığın içinde bulunan sayfaların listelenmesinde kullanılır.

Aşağıda kitabınızın kolayca bulunabilmesini sağlamak için uygulayabileceğiniz yöntemler açıklanmıştır

Kitaplar

[değiştir]

Kitap kategorileri, kitaplara ait tüm sayfalar, dosyaları ve şablonları bulunduran kategorilerdir. Her kitabın kendi kitap kategorisi olmalıdır. Kitap kategorileri kitap ile aynı isimde olmalıdır. Örneğin, "Benim Kitabım" adlı bir kitabın kitap kategorisi "Kategori:Benim Kitabım" olmalıdır. Bir kitap ve o kitabın kategorisi aynı kitaplık kategorisine eklenmelidir.

Kitap sayfalarını kategorilemek için kullanılan yöntemlerden en yaygını, kitabın tüm sayfalarında kullanılacak şablona ve/veya kitabın tüm sayfalarını sonuna {{KitapKat}} şablonunun eklenmesidir. Bu yolla kitabın tüm sayfalarına eklenen şablonla otomatik olarak sayfalar kitap kategorisine eklenir. {{KitapKat}} şablonu, koyulduğu sayfaları kitap kategorisine ekler, ve sayfayı kategoride adının kitap adından sonra gelen kısmına göre alfabetik olarak sıralar. Sonuç olarak,kitabın tüm sayfalarının alfabetik dizini oluşturulmuş olur.

Kitaplıklar

[değiştir]

Kitaplık kategorileri, belirli bir konudaki kitapları bir arada tutan bir kategoridir. Kitaplık kategorileri adlandırılırken cümle düzeninde (adı oluşturan kelimelerin sadece ilkininin ilk harfi büyük) yazılır. Örneğin dil kitapları için oluşturulmuş kitapların bulunduğu kitaplığın kategorisi Kategori:Diller'dir. Kitaplık kategorileri sadece o kategoriye eklenebilecek birden çok kitaplık olduğu zaman oluşturulmuştur.

Bir kitabı bir veya daha fazla ilgili kitaplık kategorisine eklemek için kitabın ana sayfasında {{kitaplık}} şablonunu kullanabilirsiniz. Kitaplar mümkün olduğunca alt kitaplıklara yerleştirilmeye çalışılmalıdır. Cross categorization should only be used to aid in finding books that are legitimately important to several subject areas and not used to simply advertise new books. Sub-pages of books must never be included in subject categories (if you use {{subject}} on sub-pages, the book category will be added, but subject categories won't).

Subject categories are used in conjunction with subject pages to help make finding books easier, so proper categorization is important. For instance Subject:Mathematics lists all books located in Category:Mathematics.

Proje sayfaları

[değiştir]

A project category is category for associating several related books with a particular project. For instance, all books written for a single course curriculum (science, math, and language books). For these situations, you should add all the related books into the necessary project categories.

Organizasyonel

[değiştir]

Wikibooks uses a number of other organizational schemes such as an Alphabetical listing and a Reading Levels system. Each of these organization systems use categories to produce lists of books.

Alt kategoriler

[değiştir]

A subcategory is a category that links to one or more other categories through the use of the category system, effectively creating a parent-child relationship. All categories should be a subcategory of one or more other categories, except for the root category. By using subcategories, we can all navigate through the category system faster and more effectively find the book, page, image or template we are looking for.

Subcategories should only be created as needed, such as dividing a large subject or book category in order to find books or pages quicker. Any new categories created for this purpose should have a good descriptive name that shares some common characteristics with the larger category name. For example Category:Music theory is a subcategory of Category:Music and effectively describes a common relationship between the two categories. Another example is Category:Algebra and Category:Mathematics.

Book subcategories are also sometimes used; for instance, if a book is not using a flat structure and consists of several chapters with many subpages in each one, {{BookCat}} can be placed on the pages of the book or in a template placed on those pages to create subcategories of the form Category:Book Name/Chapter Name. Then simply add {{BookCat}} to those subcategories to automatically place them in the root book category of the book.

Kategoriler nasıl çalışır

[değiştir]

Sayfanın (genellikle sonuna) eklenecek kategori bağlantılarıyla sayfalar eklendiği kategoride listelenir. Örneğin bu proje sayfasının Kategori:Ana kategorilerde listelenmesi için:

[[Kategori:Ana kategoriler|{{SUBPAGENAME}}]] yazılır.

Subpagename sihirli kelimesi kategori sayfalarını sayfaları adlarına göre sıralamaya yardım eder. Bu özellik kitap kategorilerinde oldukça işe yaramaktadır çünkü tüm kitap sayfaları kitap adıyla başladığından sıralama işlemi sorun olmaktadır.

Now say you were looking for information on animal behavior. In this case, there is only one distinct path to find books on the subject:

If you wanted Animal Behavior to be found here, you would need to add {{BookCat}} to the bottom of each page, and add {{subjects|zoology}} to Animal Behavior and Category:Animal Behavior. By now you should be starting to understand how Zoology is added to Biology, and so on.

In general, categories go from the most general to most specific category.

Ayrıca bakınız

[değiştir]

Vikimedya projelerinde kullanılan kategori sistemiyle ilgili genel bilgi için Yardım:Kategorilere bakınız.