Visual Basic/Giriş

Vikikitap, özgür kütüphane
Visual Basic Dersleri: İçindekiler - Örnekler

Visual Basic birçok işlemi görsel olarak yapmamızı sağlayan bir arayüz programıdır. Visual Basic, yazılımcının kodlarla uğraşarak menüler veya arayüz hazırlama sorununu ortadan kaldırmaktadır.

Visual Basic programını açtığımızda “Project1” adında bir proje hazırlamakta ve bu projeye “Form1” adında bir form otomatik olarak dahil edilmektedir. Formlar kullanıcının programı kullanabilmesi için gerekli olan düğmelerin veya metin kutuların bulnduğu alandır. Herhangi bir uygulama çalıştırıldığında formlar pencereye dönüşür. Her Visual Basic uygulaması en az bir form içermek zorundadır. Bu formun içeriği başlangıçta boştur.

İlk önce basitçe programımızı tanıyalım. Programımızı açtığımızda karşımıza zaten boş bir yeni form gelmişti, bu formun üstüne sağ tıkladığımızda en çok işimize yarayacak olan seçenekler şunlardır:

  • View Code
  • Menu Editor
  • Lock Kontrols
  • Properties

Yapacağımız programımıza kod yazabilmek için ilk önce kod penceresini açabilmemiz gerekir, bunun için F7 tuşunu kullanabiliriz ya da formumuzun üstündeki herhangi bir nesneye veya formumuzun boş bir alanına tıklayarak da kod penceresine ulaşabiliriz. Açılan kod penceresinin Form1'e ait olduğunu pencerenin üst tarafından da anlayabiliriz. Şu an kod penceremizin ilk satırında Private Sub Form_Load () şeklinde bir yazı bulunmaktadır. Visual Basic programları dahilinde hazırlanan alt program veya yordamlar Sub bildiri deyimi ile başlar ve End Sub bildiri deyimi ile biterler. İlk satırımızın ilk kelimisindeki Private bildiri deyimi ile alt programın geçerlilik alanı belirlenmektedir. Kısacası ilk olarak kod penceresinde şunlar yazıyor:

Private Sub Form_Load()

End Sub

Bu kod Form açıldığında çalışacak olan komutları işlememizi sağlar, yani bu kodların içine yazdığımız komutlar, formumuz çalıştığında (yüklendiğinde de denilebilir) işleme koyulacaktır. Örnek bir uygulama yapacak olursak; mesela Proje1 formumuz çalıştığında form üzerinde "İlk programım!" yazsın.

Private Sub Form_Load()
    Show
    Print "İlk programım!"
End Sub

Uygulamamızı F5 tuşuna basarak çalıştıralım, ekranda göreceğimiz şey, formuzun sol üst köşesine sıfır konumlanmış "İlk programım!" yazısı olacaktır. Bu yazının konumunu değiştirmek istersek CurrentX ve CurrentY kodlarını kullanacağız. Uygulamamızı durdurarak yeniden kod sayfamıza gelelim ve aşağıdaki şekilde düzenleyelim:

Private Sub Form_Load()
    Show
    CurrentX = 1440
    CurrentY = 1440
    Print "İlk programım!"
End Sub

Uygulamamızı yeniden çalıştırdığımızda yazımızı formun ortalarında bir yerde göreceğiz. CurrentX komutu yazımızı yatay düzlemde ortalarken CurrentY komutu ise yazımızı dikey düzlemde ortaladı. Burada kullandığımız 1440 değeri cm veya mm değil, Basic dilinde kullanılan özel bir uzunluk birimi olan "Twip"tir. Twip'i cm'ye çevirmek isteseniz aşağıdaki bilgilerden yararlanabilirsiniz:

1 Inch = 1440 Twip
1 Inch = 2.54 cm

Form üzerine yazdırdığımız yazının boyutunu, kalınlığını ve yazı tipini de ayarlayabiliriz, bunun için aşağıdaki kodları inceleyebilirsiniz:

Private Sub Form_Load()
    Show
    CurrentX = 300
    CurrentY = 1440
    FontName = "Verdana"
    FontSize = 12
    FontBold = True
    Print "İlk programım!"
End Sub

Yaptığımız bu projeyi daha sonra düzenleyebileceğimiz şekilde kaydetmek için Visual Basic'in menüsünden "File > Save Project As" youlunu izleyelim, dosyamızın ismini yazıp, nereye yükleyeceğimizi seçtikten sonra "Kaydet" düğmesine basabilirsiniz.