Vikikitap'ı Kullanma/Hataları düzeltme

Vikikitap, özgür kütüphane

Burada sadece okumak için bulunuyor olabilirsiniz, ancak isterseniz istediğiniz sayfada değişiklik de yapabilirsiniz. Vikiyazarlar mükemmel değildir ve kitap yazımında -çoğunluğu küçük imla ve gramer hataları olmak üzere- hata yapabilirler. Hata gördüğünüzde bir vikiyazarı hata hakkında uyarabilirsiniz ancak hatayı kendiniz düzeltmeniz genellikle daha kolay olacaktır. Eğer sık sık hata düzeltmelerinde bulunuyorsanız bu kitabın "Editörler" bölümünü okuyarak nasıl daha efektif hata düzeltiminde bulunabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Vikiler klasik basılı kitapların aksine statik ve değişmez değildirler, interaktif ve değişkendirler. Siz de dahil olmak üzere herkes, herhangi bir zamanda değişiklik yapabilir. Bu konsept birçok kişi için son derece güzeldir. Bu bölüm Vikikitap'ta değişiklik yapmak isteyenler için giriş niteliğindedir.

Hataları düzeltme[değiştir]

Bulduğunuz bir hatayı düzeltmek için sayfanın üst kısmındaki "değiştir" düğmesine tıklayın, kaynak metinde (vikimetinde) hatayı bulun, düzeltin ve "Sayfayı kaydet" düğmesine tıklayın. Bu basit bir işlemdir, ancak Vikikitap'ta yapabileceğiniz çok daha karmaşık şeyler de vardır. Bu karmaşık şeylerin çoğu bu kitabın "Editörler" kısmında anlatılmıştır. Sayfa düzenlemeyle ilgili verebileceğimiz başka ipuçları da vardır:

  1. Bir sayfanın sadece tek bir bölümünde değişiklik yapmak için ilgili bölümün başlığının yanındaki "[değiştir]" bağlantısına tıklayın. Sayfanın üst kısmındaki "değiştir" düğmesi ise bütün sayfayı değiştirmek için kullanılır. Eğer sayfa oldukça uzunsa o uzun metinde küçük bir hatayı bulmak zor olabilir. Ancak sadece tek bir bölümü değiştirirseniz bakacağınız daha az cümle olacağı için hatayı bulmanız çok daha kolay olacaktır.
  2. Yavaş yavaş başlayın! Burada önemli bir kullanıcı olmak için bütün bir bölümü veya sayfayı yazmak zorunda değilsiniz, her küçük düzeltmeniz kayıt altına alınmaktadır. Yanlış yazılmış bir kelimeyi veya yanlış yerde kullanılmış bir virgülü düzelterek işe başlayabilirsiniz.
  3. Değişikliğinizi kaydetmeden önce "Ön izlemeyi göster" düğmesine tıklayarak sayfayı kaydettiğinizde sayfanın nasıl görüneceğini anlayabilirsiniz. Bu sayede doğru yeri değiştirdiğinizden emin olabilirsiniz.
  4. Biçimlendirme kodlarını görmezden gelin. Vikimetinde kafa karıştırıcı olabilecek birçok işaret vardır. Şimdilik bunlara kafa yormayın. Bu işaretlerin arasındaki cümlelere odaklanın.

Her düzelttiğiniz hata ilgili kitabın kalitesini artırmaktadır.

Sayfaları değerlendirme[değiştir]

Vikikitap'ta çok fazla kitap mı okuyorsunuz? Cevabınız evet ise Vikikitap'ın sayfa değerlendirme özelliği tam size göre demektir. Bir değerlendirici (eleştirmen) olmak için köy çeşmesinde bu isteğinizi dile getirin. Eleştirmen olduğunuzda sayfaları değerlendirme yetkisine sahip olacaksınız. Bu kitabın bir sonraki sayfasının konusu "sayfa değerlendirme"dir.

Yardım alma[değiştir]

Bazen bir sayfanın biçimlendirmesi çok karmaşık olabilir ve kendinizi bataklığa saplanmış hissedebilirsiniz. Böyle bir durumda yapabileceğiniz en iyi şey köy çeşmesini kullanarak Vikikitap topluluğundan yardım istemektir. Yardıma ihtiyacınız olduğunda lütfen yardım istemekten çekinmeyin - Vikikitap'ta size takıldığınız konularda yardım etmek isteyen birçok kişi vardır.

Bir sayfada hata görmüşseniz ama hatayı nasıl düzelteceğinizi bilmiyorsanız veya ilgili sayfanın nasıl geliştirileceği hakkında aklınızda bir fikir varsa ve bu fikri topluluğa sunmak istiyorsanız yapabilecekleriniz şunlar:

  1. İlgili sayfanın tartışma sayfasına bir bölüm ekleyin. Bölümün başlığı sorunu/fikri kısaca özetlesin, bölümün içeriğinde de sorunu/fikri ayrıntılı bir şekilde yazın. Diğer kullanıcılar başlattığınız tartışmayı görecekler ve fikirlerini sunacaktır.
  2. Sorunu/fikri köy çeşmesine yazın. Bu yöntem bir kitaptaki birçok sayfayı veya birden fazla kitabı etkileyen büyük çaplı sorunlar/fikirler içindir. Köy çeşmesi, kitaplardaki küçük sorunları bildirmek için kullanılmaz. Ayrıca kitabın tartışma sayfasında açtığınız bir konuda fikir birliğine varılamazsa izleyeceğiniz yol konuyu bu sefer köy çeşmesinde açmaktır. Bu sayede konuya ilgi artacak ve konunun çözümlenme olasılığı artacaktır.

Mesajlar ve iletişim[değiştir]

Diğer vikiyazarlarla iletişim kurmanın birçok nedeni vardır: Üstün çalışmalarını tebrik etmek, çözemediğimiz bir konu için yardım istemek, önerilerde bulunmak, bir kitap veya sayfa hakkındaki görüşlerimizi bildirmek veya sadece "merhaba" demek için başkalarıyla iletişim kurma gereksinimi görebiliriz. Diğer vikiyazarlarla iletişim kurmak sonra derece basittir ve iletişim kurmanın çeşitli yolları vardır:

  1. Kullanıcı mesaj sayfaları. Her kullanıcının bir kullanıcı mesaj sayfası vardır. Eğer bir kullanıcının kullanıcı adı "Ahmet" ise bu kullanıcının kullanıcı mesaj sayfası "Kullanıcı mesaj:Ahmet" olur. Yani Vikikitap'taki bu sayfaya bir şeyler eklerseniz Ahmet'e mesaj göndermiş olursunuz. Kullanıcı mesaj sayfaları belirli bir kullanıcıyla iletişim kurmak için en iyi yoldur.
  2. Tartışma sayfaları. Vikikitap'taki her sayfanın bir tartışma sayfası vardır. İlgili sayfanın üst kısmındaki "tartışma" düğmesine tıklayarak ilgili sayfa hakkında tartışma yapabileceğiniz bir sayfa açılır. Tartışma sayfaları belirli bir kitap veya sayfa hakkında tartışma yapmak için en iyi yoldur.
  3. Köy çeşmesi. Vikiyazarlar geniş kapsamlı konuları köy çeşmesinde tartışır. Belirli bir kitabı ilgilendirmeyen her türlü tartışma, soru sorma, sorun bildirme, duyuru yapma, vb. köy çeşmesinde yapılır.

Bu sayfaları kullanmak son derece kolaydır. İlgili sayfanın üst kısmındaki "değiştir" düğmesine tıklarsınız, uygun yeri bulursunuz (eğer yeni bir konu başlatacaksanız sayfanın en altını kullanırsınız), sorunuzu/görüşünüzü vb. yazarsınız, sonra "Sayfayı kaydet" düğmesine tıklarsınız. Eğer yeni bir konu başlatacaksanız kullanabileceğiniz başka bir yöntem de sayfanın üstündeki "+" işaretine tıklayıp, açılan sayfada başlığı ve içeriği yazıp, son olarak "Sayfayı kaydet" düğmesine tıklamaktır. Hangi yöntemi kullanacağınız size kalmış ancak her iki yöntemi de denemenizi tavsiye ederiz.

Ayrıca bu sayfaları kullanırken yazacaklarınızı bitirdiğinizde yazınızın sonuna --~~~~ ekleyerek imza atmanız gerekmektedir. İmza, kullanıcı adınızı ve mesajın gönderildiği zamanı içerir. Bu sayede diğer kullanıcılar kiminle muhatap olduklarını ve ilgili mesajın ne zaman gönderildiğini anlayabilirler.

Vandalizm[değiştir]

Bazen bir vandal sayfaya uygunsuz içerik ekleyebilir veya sayfanın bütün içeriğini silebilir. Bunu düzeltmek zaman alabilir. Böyle bir vandalizmle karşılaştığınızda bunu Vikikitap:Hizmetli panosu sayfasına bildirin. Gönüllü ve hizmetliler sorunu düzeltecektir. Gönüllü ve hizmetlilerin bunu nasıl yaptığını öğrenmek için bu kitabın "Editörler" ve "Hizmetliler" bölümünü okuyabilirsiniz.

Bir editör veya yazar olmak[değiştir]

Vikiyazarlar tamamıyla gönüllülerden oluşur, rollerini ve katılım seviyelerini kendileri belirlerler. Eğer küçük hataları şimdiden düzeltmeye başlamışsanız editör veya yazar olmanın ilk basamağını atlamışsınız demektir. Vikikitap'ta kendinize yapıp sevebileceğiniz görevler belirlemeniz önemlidir. Eğer Vikikitap'ta daha aktif bir katılımcı olmak istiyorsanız izleyebileceğiniz çeşitli yollar vardır.

Editör olma üzerine daha fazla ipucu alıp Vikikitap'ı daha güzel bir yer haline getirmek istiyorsanız kitabın "Editörler" kısmını, yazar olma üzerine daha fazla ipucu alıp yeni kitaplar oluşturmak / var olan kitaplara içerik eklemek istiyorsanız kitabın "Yazarlar" kısmını okuyun.

Şunu unutmayın ki yazar veya editör olmak bir ayrıcalık değildir ve kolayca editör veya yazar olabilirsiniz veya kendinize bu iki görev dışında görevler de bulabilirsiniz. Önemli olan sevebileceğiniz bir görev seçmektir.