İçeriğe atla

Ruby/İnteraktif Mod

Vikikitap, özgür kütüphane

←Notasyon Kuralları | Merhaba Dünya→

Bu kitapta sık sık kendinizi deneyeceğiniz alıştırmalar yapacağız. Her küçük deneyim için bir program geliştirmektense Ruby'yi interaktif olarak kullanmak isteyeceksiniz. Ruby'nin interaktif modu ('irb' diye çağrılarak çalıştırılır) size bir çok özelliği olan interaktif bir komut satırı verecektir.

Kullanmak için, sadece irb yazınız.

$ irb --simple-prompt
>>

>> promptu size artık programın girdi alımına hazır olduğunu gösterir. Eğer --simple-prompt opsiyonunu belirtmezseniz prompt satır numaralarını da belirten daha uzun başlıklı olacaktır. Örneğin:

$ irb
irb(main):001:0>


Basit bir irb oturumu şuna benzer:

$ irb --simple-prompt
>> 2+2
=> 4
>> 5*5*5
=> 125
>> exit

Örnekte kullanıcının girdikleri 'koyu gösterilmiştir. irb size her yazdığınız kod satırının dönen değerini => işareti arkasından yazar.


Cygwin Kullananlar

[düzenle]

Eğer Cygwin Bash shell ile Microsoft Windows'ta kurulum yaptıysanız ama Cygwin'in Ruby versiyonu yerine Windows standart Ruby kurulumunu kullanmak istiyorsanız bu bölümü okuyun.

Cygwin Bash terminalde irb uygulaması normal versiyonu çalıştırmak istiyorsanız irb.bat çalıştırın.

Cygwin'in Bash termianli Windows konsol içinde çalışır, ve irb.bat Windows versiyonu düzgün çalışacaktır. Ancak Cygwin terminali Cygwin'in rxvt terminal emülatörü içinde çalıştırmak isterseniz irb.bat düzgün çalışmayacaktır. Ya terminali (ve irb.bat'ı) Windows konsolda çalıştırın, ya da Cygwin'in Ruby versiyonunu yükleyin.


irb çıktısını anlamak

[düzenle]

irb her yazdığınız kod satırının dönen değerini yazar. Bunu aksine bir Ruby programı sadece koda puts gibi bir çıktı komutu yazdığınızda çıktı verir.

Örneğin:

$ irb --simple-prompt
>> x=3
=> 3
>> y=x*2
=> 6
>> z=y/6
=> 1
>> x
=> 3
>> exit

Buradaki , x=3 sadece x değişkenine bir değer atamaz aynı zamanda x'e atanan değeri de geri döner, bu değeri de irb yazar. Ancak bu satırı bir Ruby program kodu içine yazarsanız konsola hiçbir şey yazmaz. Değişkenler değerleri alır ama bir çıktı yazılmaz.

x=3
y=x*2
z=y/6
x

Eğer Ruby programı içinde bir değeri çıktıya yazdırmak istiyorsanız, puts gibi metod kullanırsınız.

x=3
puts x