İçeriğe atla

Resimcilik/Realizm

Vikikitap, özgür kütüphane

Realizm, resimcilikte gerçeği yansıtma durumudur. Özellikle realist ressamlar, etkileyici ve gerçekçi resimler yapmaya çalışırlar. Realist ressamların amacı; kendi duygularını içine barındırabilecek, etkileyici ve gerçek resimler oluşturmaktır. Realizmdeki en zor nokta, gerçeğe yakın resim oluşturabilmektir. Çoğu kişi, realist resimler oluşturmak için özel bir yetenek olduğunu düşünür. Bu kesin değildir. En ünlü realist ressamlar: Van Gogh, Rembrandt, Johannes Vermeer, Osman Hamdi Bey vs. Bu ressamlar, realist resimlerinde duygularını, düşüncelerini ve hayal gücünü barındırır.

Realizm Unsurları

[değiştir]

Realizme konu edilebilecek birçok unsur vardır. En çok kullanılan, amatör realist ressamların en çok kullandığı unsur vazodur. Vazo, ışığın dengelenmesi ve yaratıcılığı için tam olarak bir kaynak unsurdur. Ayrıca, vazonun etrafındaki unsurlar da çok önemlidir. Çevredeki unsurlarda da ışık, gölgelendirme ve yaratıcılık konuşur. Örneğin; resimde bir vazo vardır. Vazonun üstünde türlü desenler bulunmaktadır. Bu desenler, göz alır. Vazonun altında da, bir masa örtüsü bulunsun. Masa örtüsü, vazonun hizasında dalgalanmış olsun. Bununla beraber, vazonun altında masa örtülü sehpa bulunsun. Genellikle, sehpaya çok önem verilmez. Bu resimde vazo ve masa örtüsü geliştirilmiştir. Bu sayede, resim daha etkili yapılmaya çalışılır.

Realizmin Amacı

[değiştir]

Realist ressamlar, çevresindeki gördüğü olayları düşünceleriyle, kağıda dökerler. Çevrelerindeki üzücü, sevindirici, düşündürücü vs. olaylar karşısında bu sanat dalı ile cevap verirler. Realist bir ressam, kendi düşüncesini barındırmayan bir resim yapması halinde, o resim de o ressam da başarısız olacaktır. Bu nedenle, realizmde unsurlar ve düşünce öğeleri baş role sahiptir. Örneğin, Johannes Vermeer'in resimlerinde özendiği bir hayat yer almaktadır. Realizm, özellikle 19. yüzyıldan önce en önemli devrini yaşamıştır. Bu dönemde, tüm ressamlar realist idi. Bu dönemden sonra, sürrealist ressamlar da ortaya çıkmış ve realizm daha önem kaybetmiştir. Günümüzde de, realizm ile sürrealizm baş başa rekabet içerisindedir.