İçeriğe atla

Mustafa Kemal/Önsöz

Vikikitap, özgür kütüphane

Mustafa Kemal Atatürk, Türk asker ve siyasetçidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanıdır. Ve TBMM'yi 23 Nisan 1920'de açtı ve ilk başkanı oldu. Kurtuluş Savaşı'nı askeri ve siyasi olarak yönetti. Onun öncesinde İttihat ve Terakki Cemiyetine üyeydi. 31 Mart vakasına katıldı. Hareket Ordusu'nda idi. Sonra birçok savaşa katıldı.

Bastırdığı İsyanlar

[değiştir]
  1. 31 Mart vakkası
  2. Arnavutluk isyanı

Katıldığı Savaşlar

[değiştir]
  1. Trablusgarb Savaşı
  2. İkinci Balkan Savaşı
  3. Çanakkale Savaşı
  4. Kafkas Cephesi
  5. Suriye-Filistin Cephesi
  6. Kurtuluş Savaşı
  7. Sakarya Meydan Muharebesi
  8. Büyük Taarruz

Çanakkale Savaşından sonra paşalığa yükseldi. Suriye-Filistin Cephesinde ise Yıldırım ordular grubunu idare etti. Birinci Dünya Savaşı bittikten sonra İstanbul'a çağrıldı. 1 ya da 2 yıl kaldıktan sonra Samsun'a 9. Ordu Müfettişi olarak atandı. Samsun'a ayak basınca Kurtuluş Savaş'ını başlattı. TBMM'yi kurdu. Kurtuluş Savaşını idare etti. Savaş kazanıldı ve düşman Türkiye'den atıldı.

Sonra Atatürk Cumhurbaşkanı seçildi. Ve sonra gelişmeler, ilke ve inkılaplar birbirini takip etti. Yurdumuz güzelleşti. Ama 1938'de Atatürk vefat etti. Cenazesi Etnografya müzesine kaldırıldı.

1950'de ise Anıtkabir'e nakledildi. Atatürk, Türk ve dünya tarihi için çok önemli ve yeri doldurulamayacak bir şahsiyettir. Türk halkının umudu. Bağımsızlığın sembolü ve gelişmemiş halkların gelişmesi için örnek oldu. Kemalizm akımını kurucusu ve öncüsü oldu.