İçeriğe atla

Macarca/Önsöz/Macarca önsöz

Vikikitap, özgür kütüphane

Üdvözlünk a magyar oldalon! A magyar nyelvet körülbelül 10 millió ember beszéli Magyarországon, és megközelítőleg 3 millióan más országokban, mint Románia, Ukrajna, Csechoszlovákia, Jugoszlavija, Ausztria, számos egyéb európai országban, valamint az Egyesült Államokban.

Az első és második világháború után, majd az 1956-os forradalom és szabadságharc után nagyon sok magyar emigrált, így a nyugati világ majd' minden szegletébe elkerült a magyar nyelv.

Sajnos, mint sok más "kisebbségi" nyelvet, a Trianon utáni országokban a magyar nyelvet is üldözték, mint például Romániában (Erdélyben).

Annak ellenére, hogy ezt a nyelvet egy viszonylagos kisebbség beszéli Európában, fantasztikus dolog megtanulni, mivel lényegesen különbözik minden más nyelvtől, így például a magyar irodalom is kivételes élményt képes nyújtani. A nyelv szavait, hangzását olyan szerzők is használták, mint Anne McCaffrey és J.R.R. Tolkien.

A magyar nyelv ugyanazon nyelvcsaládba tartozik, mint a finn és az észt, de e két utóbbi jobban hasonlít egymásra, mint (bármelyikük) a magyarra. Legfeljebb néhány szó hangzása hasonló.