İçeriğe atla

CSS/Giriş

Vikikitap, özgür kütüphane
< CSS

Cascading Style Sheets (Basamaklı Stil Şablonları ya da Basamaklı Biçim Sayfaları, bilinen kısa adıyla CSS), HTML, XHMTL ve XML'de kullanılan metin ve format biçimlendirme alanında fazladan olanaklar sunan bir Web teknolojisidir.

İnternet sayfaları için genelgeçer şablonlar hazırlama olanağı verdiği gibi, bağımsız olarak harflerin stilini, yani renk, yazı tipi, büyüklük gibi özelliklerini değiştirmek için de kullanılabilir. Bu tekniğin en önemli özelliği kullanımındaki esnekliktir.

Bir Web sayfası içerisinde birbiriyle uyumlu birkaç renk ve birkaç yazı tipi kullanılır ve bunlar her sayfada ayrı ayrı tekrar belirtmek yerine CSS yardımıyla bir sefer tanımlayıp bütün Web sayfalarında ortak olarak kullanılabilir. Böylece sayfaların hafızadaki boyutu epey küçüldüğü gibi güncelleme yapmak da kolaylaşır.

Buna örnek olarak şöyle yapalım

<font color="green" size="3" face="Arial"><strong>HTML biçimlendirme kullanılarak haızrlanmış örnek metin</strong></font>

Böyle bir tanımlama ile

  • Boyut: 3
  • Renk: Kırmızı
  • Yazı tipi: Arial

Özelliklerine sahip bir metin elde ettik. Bu özelliklerde metni web sitemizde istediğimiz alanda kullanamayız. Yüzlerce alanda aynı şekilde tanımlama yapmak gerekir. Fakat CSS yardımı ile daha fazla özellikte istediğimiz yerde kullanabiliriz.

CSS ile şöyle bir tanımlama yaptığımızda

font{font-family:Arial; font-size:14px; color:red; font-weight:bold}

Bu şekilde bir tanımlama ile artık web sayfamızın neresinde olursa olsun <font></font> etiketleri arasında yazacağımız metin artık tüm bu belirtiğimiz özellikleri alacaktır.

Forum siteleri, Facebook, Twitter gibi web sitelerinde milyonlarca belki milyarlarca web sayfası var bunların tüm hepsinde CSS kullanmak mı daha mantıklı, yoksa HTML'deki gibi her defasında aynı şekilde tanımlamak mı? Tabii ki CSS kullanmak daha mantıklı. CSS Özellikleri bu kadarıyla sınırlı değil.

Birçok örnek verilebilir ve bu kitapta örneklerle ilerlenecektir.