Blender 3D: Noob to Pro/Unit 1: Yapmadan önce bilmek

Vikikitap, özgür kütüphane

Blender güçlü ve kompleks bir 3D modelleme ve derleme paketidir. Etkili bir şekilde kullanıp bir şeyler yapmadan önce, nasıl çalıştığıyla ilgili bazı şeyleri bilmeniz gerekir:

  • 3D modelleme ve derleme işlemi (Blender ne yapar)
  • 3D analitik geometrinin temelleri (açılar ve koordinatlar)
  • 3 boyutlu bir objenin perspektif ve izdüşüm görünümü
  • bölgesel koordinat sistemleri ve çocuk objeler
  • Blender kullanıcı arayüzünün temelleri (kısayollar, pencereler ve menüler)
  • 3 boyutlu bir sahneye farklı açılardan bakmak

Bu ünite tamamen bu tür arkaplan bilgiden oluşmaktadır. Bir sonraki üniteye kadar ilk Blender modelinizi oluşturmayacaksınız.

Buna dayanarak, ünite atlamak isteyebilirsiniz. Mevcut bilginize göre, bu sizde işe yarayabilir ya da yaramayabilir. Örneğin, eğer daha önce başka 3D paketler kullandıysanız, bu sayfayı gözden geçirip (ya da atlayıp) kullanıcı arayüzüne kadar geçebilirsiniz. Şüpheliyseniz, lütfen dersleri sırayla okuyunuz.

Blender, yolunuzu bulmadan açıp kullanabileceğiniz bir yazılım değildir. Yeni bir şehri keşfetmeye benzemez. Uzay gemisi kullanmaya benzer. Basit şeyleri bilmeden pilot koltuğuna geçerseniz, yerden kalkmanız bile şans olur, hedefe ulaşmanız da mucize.

Jargonla ilgili[değiştir]

Her konu gibi, 3D modellemenin de kendini jargonu vardır: Bilgisayar grafikleri ile ilgili konu içinde kendi anlamları olan kelimeler.

Bu kitapta, yeni ve önemli kelimeler ilk görünüş için Şablon:B3D:N2P/FirstUse yazılmış ve hemen ardından anlamları açıklanmıştır. Bir kelimeyi kaçırdığınızdan (ya da unuttuğunuzdan) şüphe ederseniz, Glossary bölümüne bakınız.

İhtiyacınız olanlar[değiştir]

Derslerle çalışmak için, Blender kurulu bir bilgisayara erişiminiz olmalıdır. ([1] adresinden en son kararlı sürümü indirebilirsiniz.).

Sisteminizde yüklü değilse, uygun Python sürümüne de ihtiyaç duyabilirsiniz. Blender'in her sürümü, yalnız belli bir Python sürümü ile çalışır ki bu sürüm genellikle Blender ile birlikte yüklenir.

Yüklemek için Blender açık kaynak kodlu yazılım olduğu için, kodu indirip kendiniz kurabilirsiniz ama önceden kurulmuş bir paket indirmek daha kolaydır. Desteklenen şu işletim sistemleri için yükleme paketleri hazırdır:

  • Microsoft Windows (32-bit and 64-bit)
  • Linux (32-bit and 64-bit x86)
  • Apple Mac OS X (PowerPC and Intel)
  • FreeBSD (32-bit and 64 bit)
  • Solaris
  • Irix

Örneğin, Blender'i Debian temelli bir GNU/Linux dağıtımına (Ubuntu gibi) kurmak için: Terminale şu kodu girmeniz gerekir: sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo apt-get install blender

Windows kullanıcıları, yükleme sihirbazı ile ZIP paketi arasında seçim yapma şansına sahiptir.

Yükleme işlemi bittiğinde, Blender bilgisayarınızın uygulamaları arasında belirecektir.

Ayrıca, bir 2 boyutlu görüntü işleyici yüklemek isteyebilirsiniz. Örneğin ([2] GIMP), ([3] Paint.NET) ya da Photoshop. Video dosyalarını görüntülemek için ise ([4] bir medya oynatıcı).

Eskiz yapmak ve not almak için hazırda kalem ve kağıt bulundurmak da iyi bir fikir olabilir. Öğreneceğ çok şey var. İlerlerken notlar almanın karşılığını ileride göreceksiniz.

Yardım Almak[değiştir]

Herhangi bir noktada takılırsanız, appendices bölümünde diğer Blender kullanıcılarından yardım isteyebilirsiniz.

Ek Kaynaklar[değiştir]

Pek çok modülün alt kısmında yukarıda işlenen konulara dair linkler içeren, şu şekilde bir bölüm vardır:

Önceki Sonraki