Blender 3D: Noob to Pro/Pencere özellikleri

Vikikitap, özgür kütüphane

Pencere özelliklerini göstermek[değiştir]

İlk öğreneceğimiz pencere Kullanıcı ayarları penceresi olacaktır. Bu pencere çoğunlukla gizlidir, çünkü genellikle ihtiyacımız olmamaktadır. Sadece header/başlık ana pencere üzerindedir. (kırmızı sınırlar ile görünmektedir.)
Adım 1
User preferences/Kullanıcı ayarları penceresini görünür yapmak için boyutunu değiştirmeliyiz. Bu yolu kullanarak diğer pencerelerinde boyutlarını değiştirebiliriz. Mouse sol tuşu LMBye basın 3D Viewport penceresinin üstündeki uzun sınırı tıklayın, basılı tutarak aşağı doğru sürükleyin.
Adım 2
LMB tuşunu boyutlandırdıktan sonra bırakın. User preferences/Kullanıcı ayarları görünür olacaktır.


Ayarlarınızı kaydetmek ve şekillendirmek[değiştir]

Otomatik kayıt ayarları[değiştir]

İlk önce Auto save/Otomatik kayıt butonuna basarak etkinleştirin. Auto save güç kesintilerinde veya Blender'da oluşabilecek hatalara karşı kayıplarınızı bir nebze de olsa korumaya yardımcı olur.
Adım 1
.Auto save butonuna basarak Auto save ayarlarını görebilirsiniz. (Mavi sınırlarla belitilen yer.)
Adım 2
Auto save ayarları:
  • Auto Save Temp Files - Standart ayardır, Auto save sistemini açıp kapar. Açık bırakın yani basılı bırakınız.
  • Minutes - Otomatik kayıt işleminin hangi sıklıkla yapmasını istediğinizi ayarlarsınız. (Önerilen 15 ile 30 dakika arası)
  • Open Recent - Blender'da oluşan bir hatadan dolayı yaptığınız işi geri almak için kullanılır.
  • Save Versions - Blender Auto-save ayarının dosya kaydı için gerekli olan kayıt versiyonu. (Önerilen 1 ile 3 kez ancak sabit diskin doluluk oranı göz önünde bulundurulmalıdır.)


Tema ayarlamak[değiştir]

"Themes" butonuna tıklayın. Pencerenin solunda açılır bir menü görünecektir ve buradan istediğiniz farklı temayı seçebilirsiniz. Bu açılır menünün altında "Add" ve "Delete" isminde ekleme ve silme yapabileceğiniz butonlar çıkacaktır. Dikkat edin default ayarda iken silme işlemi yoktur. Diğer kontroller değiştirmiş olduğunuz temanın altında bulunmaktadır. Bunları kurcalayarak denemelisiniz.

Geri dönüş seviyesini ayarlamak[değiştir]

Geri alma ayarı default yani standart ayarı 32 olarak ayarlanmıştır. Bu ayar bilgisayarın belleğine bağlıdır, çünkü geçici olarak hafızada yapılan işlemler yer tutmaktadır. En fazla 64 olarak ayarlanabilir. Bilgisayarınızı gücüne göre düşünün ve ayarlayın. 10 ile 20 arası tavsiye edebilirim. Bu arada geri almaktan kasıt Ctrl+z dir.
Adım 1
Edit Methods butonuna basın. Undo Settings/geri alma ayarları görünecektir.
Adım 2
Geri alma ayarını kayan tuş ile değiştirin. (0 ve 64 arası) En mantıklı değer sisteminizin sahip olduğu belleğe göre ayarlamaktır. Çünkü geri alma değeri artarsa bilgisayarın yavaşlayacaktır. Blender'da yapacağınız modelleme ve diğer işlemlerin hepsi bellek ile doğrudan orantılıdır.


Numpad ayarlamak[değiştir]

Numpad tuşlarının kontrolü standart ayarda bulunmaktadır. Görüntü katmanlarını numeric tuşlarla değiştiririz. Numpad ayarı, 3D Viewport penceresini daha etkin bir şekilde kullanmaya izin verir. Bu değişikliği etkin ve devre dışı olacak şekilde denemeleri yapın numpad'in davranışını kavrayın.

Fiziksel olarak Numpad olmayan bilgisayarlar/laptoplar için yararlı bir örnektir.

Adım 1
'System & OpenGL' (mavi sınırlar) basın.
Adım 2
'Emulate Numpad' butonuna tıklayın (kırmızı sınırlar) ve aktif yapın. Eğer koyu yeşilse basmadan önce aktif durumdadır.


Ayarlarınızı kaydetmek[değiştir]

Blender'ın ayarladığınız gibi açılması için ayarlarınızı işlemlerin sonunda kaydetmek zorundasınız. Aksi takdirde yine eski haliyle açılacaktır.
Adım 1
File menüsünü tıklayıp büyütün. Mavi sınırla gösterilen yer.
Adım 2
File menüsündeki Save Default Settings butonuna basarak ayarlarınızı kaydedebilirsiniz.
Alternatif
Alternatiflerden biri de, Ctrl+U tuş kombinasyonuna basarak aynı işlevi yerine getirebilirsiniz.