BaCon/Değişkenler
Görünüm
< BaCon
Değişkenler
[değiştir]BaCon'da değişken adları İngiliz alfabesindeki büyük ve küçük harfleri içerebilir. Aynı kodda A ile a farklı sayıları saklamak için kullanılabilir. Mesela aşağıdaki kod çalıştırıldığında ekrana 70 rakamı çıktı olarak gelmektedir:
A=15
a=55
PRINT A+a
Not: Değişken adlarında _ ve rakamlar da kullanılabilir. Ancak _ ve rakamlar en başta bulunamaz. Mesela a2 değişken adı olabilir ama 2a değişken adı olamaz!
Programlamaya yeni başlayanlar için şöyle bir açıklama yapalım: Kodumuz PRINT 15+55 şeklinde de olabilirdi, bunu değişkenlere tanımlayarak çalıştırmak saçma gibi gelebilir. Ancak değişkenler daha çok programcının bilmediği ve kullanıcının girdiği yahut fonksiyondan dönen bir değeri almakta kullanılır. Yani kullanıcı bir kutuya adını yazacaksa biz bunu ad$ isimli değişken ile alabiliriz. Daha sonra bu bilgi bir dosyaya veya bir veritabanına yazdırılırken aynı değişkenle bu işlemi yaptırabiliriz. Burada değişkenin ismi ad$ olabileceği gibi isim$ de olabilir veya asdasd$ gibi alakasız bir isim de olabilir. $ işaretinin bulunduğu değişken adları sayı olarak değil karakter dizisi olarak işlem görür, yani isim, adres, dosya adı, site adresi, vs. saklayacaksanız değişken adında $ işareti bulunur.Değişken Tipleri Nelerdir?
[değiştir]- $ ile biten string değişkenler: Karakter dizilerini saklamak için kullanılır.
- # ile biten float değişkenler: Kesirli sayıları saklamak için kullanılır.
- % ile biten integer değişkenler: Tam sayıları saklamak için kullanılır.
- Sonunda bu işaretlerden biri bulunmayan değişkenler ise hem tam sayıları hem de kesirli sayıları saklamak için kullanılır.
Not: String tipi değişkenlere saklamak istediğiniz şeyi yazarken " işareti içine alınız. A$="Merhaba!" gibi.