İçeriğe atla

Bağlaşımcılık Kuramı/Hazırbulunuşluk

Vikikitap, özgür kütüphane

== THORNDİKE'IN BAĞ KURAMI ==
Thorndike'ın üç tane temel yasası vardır.
1-)Hazırbulunuşluk
2-)Etki
3-)Tekrar

Thorndike iyi bir bilim adamının, yaptığı yanlışları kabul etmesine dikkat çekmiş ve 1930 yılından önceki görüşlerinden bazılarının yanlış olduğunu belirtmiştir.

1-)Hazırbulunuşluk Bir organizma eğer davranışı göstermeye istekliyse bu davranışı seve seve, istekli ve azimli bir şekilde yapar, istekliyse ve hedefe ulaşamazsa kızgınlık duyar, istemiyorsa ve yapmaya zorlanırsa yine kızgınlık duyar.

  • Bir çocuk bilgisayarda oyun oynamaya çok istekli ise ve izin verilirse oyunu çok dikkatli bir şekilde oynar ve mutlu olur.
  • Eğer bilgisayarda oynamaya çok istekli ise ve izin verilmezse kızgınlık duyar.
  • Diyelim ki canı sıkkın bizde morali düzelsin diye zorla bilgisayara oturtmaya çalıştık yine kızgınlık duyar.

Örneklerde de görüldüğü gibi organizmanın istekli olması daha fazla çabalamasına ve mutlu olmasına yol açarken isteksiz olması kızgınlığa yol açmaktadır.
Başta Thorndike'ın 1930'dan sonra bazı görüşlerini değiştirdiğini belirtmiştik. Ancak Thorndike bu yasasında herhangi bir değişiklik yapmamıştır.
Thorndike kediler üzerinde de deneyler yapmış ve onları aç bırakmıştır. Aç kalan kediler kafesten çıkmak için çok daha fazla çaba göstermişlerdir.
Araba kullanmayı çok seven biri sınava girmeden önce çok istekli bir şekilde çalışır. Ehliyeti alırsa hedefine ulaşmış olur ve mutluluk duyar. Alamazsa hedefine ulaşamaz ve kızgınlık duyar.
Çocukluğundan beri pilot olmak isteyen Ahmet büyüyünce pilot okuluna başvurmuş ancak mulakatta başarılı olamamıştır. İstekli olduğu halde başaramamış ve kızgınlık duymaya başlamıştır.

KPSS 2009'da çıkmış soruyu inceleyelim.
Bir ilköğretim okuluna bu yıl atanan Stajyer Öğretmen Mehmet Bey, müdür tarafından 2A şubesinin sınıf öğretmeni olarak görevlendirilir. Mehmet Öğretmen, öğrencilerinin ileriki yıllarda girecekleri önemli sınavları düşünerek sadece öğretim programındaki konuların yeterli olmayacağına inanmaktadır. Bu nedenle öğrencilerinden her hafta en az 50 sayfalık bir hikaye kitabı okumalarını ve bu kitabın özetini çıkarmalarını istemektedir.
Öğretmenin bu davranışı, Thorndike'ın öğrenme ve eğitimle ilgili görüşlerinden hangisine uygun değildir?
A) Tekrar Yasası
B) Etki Yasası
C) Tepki Yasası
D) Ait Olma Yasası
E) Hazırbulunuşluk

Mehmet Öğretmen 2. sınıftaki çocukların ileride girebilecekleri sınavı düşünerek sınavlara hazırlamak istemesi öğrencilerde isteksizlik yaratacaktır. Bu yaştaki çocukların hazırbulunuşluk düzeylerine uygun değildir. Cevap=E