Android Programlama/Layout oluşturma

Vikikitap, özgür kütüphane
Android Programlama


Uygulamanıza, arayüz tanımlamak için "Layout"lar tanımlayabilirsiniz. /res klasörü altındaki /layout klasörü altında tanımlanmış ilk layout'unuz yer alır.

Layout'uzu değiştirmek[değiştir]

  • Layout'unuzun xml dosyasına açıp, "Graphical Layout" sekmesinden sürükle bırak ile yeni nesneler ekleyebilirsiniz.
  • xml görünümüne geçip, layout'un xml kodunu görebilirsiniz.
  • Eklediğiniz nesneleri programda kullanmak istiyorsanız bir id tanımlamanız gerekir.
    • android:id="@+id/button1" gibi bir isim verebilirsiniz.

Farklı ekranlar için layout oluşturmak[değiştir]

Farklı cihazlar için farklı layoutlar oluşturabilirsiniz. Örneğin; /res klasörü altında layout-land/ adında bir klasör tanımlarsanız, buradaki layout'unuz cihaz yatık konumdayken görüntülenir. layout-large/ adında bir klasör oluşturursanız, bu layout büyük ekranlarda (tablet gibi) görüntülenir.

Uygulamanızdaki farklı ekranlar için farklı isimlerde Layout'lar oluşturabilirsiniz.

Uygulamanızın farklı ekranlarda nasıl göründüğüne bakmak için Graphical Layout görünümündeyken "Preview All Screen Sizes" ya da "Preview Representative Sample" seçerek farklı cihazlardaki görünümüne bakabilirsiniz. Yine, cihaz adına tıklayarak, manual olarak varsayılan cihaz görünümünü değiştirebilirsiniz.

LinearLayout[değiştir]

Layout'unuz içinde LinearLayout kullanarak gruplar oluşturabilirsiniz. Örneğin alt alta iki metin kutusu, onların altında 3 düğmeden oluşan bir görünüm yapmak istiyorsanız, 3 düğmeyi LinearLayout'un içine sürüklemeniz yeterlidir. RelativeLayout, TableLayout gibi başka Layout'lar da seçebilirsiniz. Horizontal Layout yapmak için LinearLayout'un orientation'ını değiştirmeniz gerekir: android:orientation="horizantal".

Xml dosyasını açarak layout'un boyutunu ayarlayabilirsiniz. Veya; android:layout_width="fill_parent" ve android:layout_height="wrap_content" seçerek ekranı doldurmasına veya içeriği kadar yer kaplamasına izin verebilirsiniz.

String dosyasını değiştirmek[değiştir]

Layout'unuza metin eklediğinizde, IDE size uyarı verecektir. Bu uyarılar programın çalışmasına engel değildir. Android'de çoklu dil desteği sağlamak için metin eklemeniz gereken yerlere metin yerine android:text="@string/hello_world" gibi id'ler verebilirsiniz. Bu idleri /res klasörü altındaki /values klaösründeki string.xml dosyasında tanımlamanız gerekir.

Uygulamanıza başka bir dilde destek vermek için, bu string.xml dosyasından yeni dil için bir kopya oluşturmanız yeterlidir. Yeni dosyanızı, /values-tr /values-es gibi bir klasöre kopyalarsanız Türkçe ve İspanyolca sürümleriniz olur. /values-pt-rBR /values-pt-rPT gibi adlandırarak Brezilya Portekizcesi, Portekiz Portekizcesi gibi yerel sürümünü seçebilirsiniz.

Layout'unuzu grafik görünümde açıkken, dünya simgesine tıklarsanız, var olan dizileriniz ile kolayca başka bir dil oluşturabilirsiniz. Var olan dillere tıklayarak, bu dilde uygulamanızın nasıl göründüğünü görebilirsiniz.

Klasörü adlandırmak yerine xml dosyasını da adlandırabilirsiniz: string-tr.xml gibi.

Örnek[değiştir]

Alt alta iki satır metin kutusu ve altında yan yana iki tane düğme ekleyin. Düğmeleri "Topla" ve "Çıkar" olarak adlandırın. Altına bir etiket (TextView) ekleyin.


önceki Layout oluşturma sonraki

Kaynakça[değiştir]