İçeriğe atla

Mono ve MonoDevelop/Giriş

Vikikitap, özgür kütüphane
(Mono/Giriş sayfasından yönlendirildi)

Mono, geliştiricilere çapraz-platform (birden fazla işletim sisteminde çalışabilen) programlar yazma imkanı veren bir yazılım platformudur. Mono, .NET Framework'un Linux muadilidir, açık kaynaklıdır, özgürdür, ECMA standartlarını destekler.

Mono platformunda C# dili kullanılır. Mono, C# dilinin gücünü ve kolaylığını Linux'a aktararak Linux programcılarının da % 100 nesne yönelimli, verimli ve performanslı olan bu dille nitelikli programlar yazabilmelerini sağlar. Ayrıca, Mono'ya özgü olan sınıfları kullanmazsanız programınızın Windows'ta çalışabilmesi için o bilgisayarda sadece .NET Framework'un kurulu olması yeterli olacaktır.

Mono platformunda yazılım geliştirmek isteyenlerin temel olarak edinebilecekleri iki paket vardır. mono-runtime paketini kurarak hem Mono platformuyla yazılmış olan yazılımları çalıştırabilir hem de bu paketin içine dahil edilen derleyici sayesinde herhangi bir metin editörüyle yazdığınız program kodlarını komut satırında derleyebilirsiniz. "MonoDevelop" (mono-devel) paketi ise Microsoft'un Visual Studio'suna benzer, yazılım kodlarını yazmayı kolaylaştırmak dışında bir işlevi yoktur. Bu kitapta son bölüm dışında her yerde kodlarımızı normal bir metin editörüyle yazıp mono-runtime paketiyle gelen derleyiciyle derleyeceğiz.

Kurulum

[değiştir]

Mono paketini Pardus'a kurmak için paket yöneticisinde mono-runtime paketini aratıp kurun veya konsoldan

sudo pisi it mono-runtime

komutunu verip, root şifrenizi girip, paketin kurulumunu bekleyin.

İlk programımız

[değiştir]

Şimdi paketi doğru kurduğumuzdan emin olmak için Pardus'ta kurulu olarak gelen KWrite'ı kullanarak içinde aşağıdaki kodlar olan ve adı merhaba.cs olan bir dosyayı Belgeler klasörünüzde oluşturun:

using System; 
class Merhaba
{
	static void Main()
	{
		Console.WriteLine("Merhaba dünya!");
	}
 
}

Şimdi Belgeler klasörünüzdeyken konsolda aşağıdaki komutu verin:

gmcs merhaba.cs

Şimdi Belgeler klasörünüzde merhaba.exe isminde bir dosya oluşacaktır. Bu dosyayı (programı) çalıştırmak için konsolda Belgeler klasöründeyken

mono merhaba.exe

komutunu verin. Programın ekrana Merhaba dünya! çıktısını verip kapanması gerekir. Bu programda Mono'ya özgü herhangi bir sınıf kullanmadığımız için bu exe dosyasını .NET Framework'lu Windows yüklü bir bilgisayara taşıyarak Windows'ta da çalıştırabilirsiniz.