Blender 3D: Noob to Pro/Hızlı modelleme: Revizyonlar arasındaki fark

Vikikitap, özgür kütüphane
İçerik silindi İçerik eklendi
Vito Genovese (mesaj | katkılar)
Vito Genovese (mesaj | katkılar)
+''
39. satır: 39. satır:
'''ZKEY''' - Sahnenin çizimini tel çerçeve ve katı mod arasında değiştirir.
'''ZKEY''' - Sahnenin çizimini tel çerçeve ve katı mod arasında değiştirir.


'''''CTRL-TAB''' - seçim modu menüsünü açar.
'''''CTRL-TAB''' - seçim modu menüsünü açar.''


'''''ALT+LMB(sol fare tuşu)''' veya '''MMB (orta fare tuşu)''' - Görüntüyü çevirir''
'''''ALT+LMB(sol fare tuşu)''' veya '''MMB (orta fare tuşu)''' - Görüntüyü çevirir''

21.02, 29 Kasım 2020 tarihindeki hâli

İlk modeliniz çok kolay olacaktır.

Nesneleri seçmek

Ön tanımlı sahne seçilmiş küptür.

Ön tanımlı sahne ile başlayın. üç nesnesi vardır: Bir küp, bir ışık kaynağı ve bir kamera.

Küp seçilmiştir: Pembe kenarlıklar seçili nesneleri belirtir. A tuşuna basarak bütün nesneleri seçebilir sonra tekrar basarak seçimi kaldırabilirsiniz. Fare imleci görüş penceresi içinde olacaktır. Sağ tıklayarak tek bir nesne seçin. (Mac'de RMB veya CMD+LMB)

  • AKEY - Hepsi ile hiç birinin seçimi arasında değiştirir.
  • RMB - Bir nesne seçer.

Edit mode (Düzenleme modu)

Object mode (Nesne modu) düğmesi.

Object Mode (Nesne modu) olarak bilinen yerdesiniz. Object Mode 3B çehresinde diğer nesnelerle göreceli olarak nesnenin çevresinde hareket edebilirsiniz. Seçili küp ile TAB'a tıklayın. Edit mode olarak bilinen yere getirir.

Not: Eğer küp yerine lamps (lamba) veya kamera seçerseniz, Edit Mode giremezsiniz. Kameralar ve lambalar farklı şekilde düzenlenir.

Düzenleme modundayken, küpün şeklini ve boyutunu değiştirebilirsiniz. TAB - Seçili aktif nesneyi düzenleme moduna sokar veya çıkarır.

Vertices (Köşeler) seçmek

Düzenleme modunda düzeledikten sonra küp.

Şu an düzenleme modundasınız ve ayrı ayrı köşelere ulaşma imkanınız var. Vertices (Köşeler) kenarlar oluşturmak ve yüzler oluşturmak için bağlanabileceğiniz kontrol noktalarıdır. Kenarlar iki köşenin birleşiminden oluşur ve yüzler ise üç ya da daha çok köşenin birleşiminden oluşur.

Köşeler seçili olmadıkları zaman pembe noktalar olarak görülmektedir, seçildiklerinde ise sarı noktalar olarak görünürler.

Eğer bütün köşeler sarı ise, AKEY'ye basın ve bütün köşelerin seçimini kaldırın. (Yukarıda görüldüğü gibi, bu tuş şu anki moda göre seçimi değiştirir) İlerleyin ve (Mac'de ise CMD+LMB) köşelerin birinin üstünde sağ tıklayın ve sonra sarıya dönüştüğünü görmelisiniz. Bunun anlamı o seçilmiştir. Blender (2.4.4) Mac OS X sürümünde sol fare tuşu LMB seçer. Sağ fare tuşu (RMB) cross-hair'ı hareket ettirir. (Bu ayar View & Controls altından Kullanıcı tercihleri penceresinden değiştirilebilir.)

Eğer tek gördüğünüz büyük mavi nokta ise:

  • 3D transform manipulator'un off (kapalı) olduğundan emin olun. Eğer değilse: Başlıktan el düğmesini (hand button) basılı konumdan kaldırın . O kapalı olduğunda ikonun gösterdiği 3B eksen kaybolmasından anlayacaksınız.

Eğer bir köşe (vertex) seçmezseniz:

  • ZKEY tuşuna basın ve saydam modda (transparent mode) olduğunuza emin olun.
  • Eğer fare imlecinin (cursor) köşe (vertex) üzerine getiremiyorsanız, fare/trackpad'inizin hızını minimuma getirin. Köşe seçim modunda (vertex select mode) olduğunuzdan emin olun.
  • CTRL+TAB 'a basarak köşeleri ( Vertices ) seçmeyi tercih edebilirsiniz veya aşağıda gösterilen Köşe seçim modu (Vertex select mode) ikonunu seçmeyi tercih edebilirsiniz.

Şimdi görüntüyü çevirerek, şu an neler olduğunu görebilirsiniz. ALT tuşuna basın ve sürükleyin (sol fare tuşuna basılı tutarak hareket ettirin) görüntünüzü döndürebilirsiniz. Onun yerine, orta fare tuşu (MMB) ( ALT tuşuna basmadan) Blender penceresini sürükler.

ZKEY - Sahnenin çizimini tel çerçeve ve katı mod arasında değiştirir.

CTRL-TAB - seçim modu menüsünü açar.

ALT+LMB(sol fare tuşu) veya MMB (orta fare tuşu) - Görüntüyü çevirir

Köşeleri hareket ettirmek

Seçili bir köşe ile, GKEY 'ye basın ve fareyi etrafında dolaştırın. Köşenin imleç ile hareket ettiğini görmelisiniz! Şu anki noktasında Sol fare tuşunu tıklayın veya ENTER ya da BOŞLUK tuşuna basın. Hareket ettirirken, hareketten vazgeçebilirsiniz ve sağ tıklama ile geldiği yerden köşeyi geri düşürebilirsiniz. (Mac'de CMD+LMB)

Bir seçimi sağ fare tuşuna basak seçebilirsiniz (Mac'de CMD+LMB) ve onu çevrede sürükleyerek arzu edilen noktada tuşu bırakın. Aynı tuşa tekrar basmak hareketi iptal eder.

Şimdi Orta Fare Tuşuna basarak, yaptığınız görüntüyü çevreyi görüntülemek için döndürebilrsiniz küçük değişikliğin çarpıcı olmasını sağlayabilirsiniz.

Ekstra pratik