Blender 3D: Noob to Pro/Blender pencere sistemi: Revizyonlar arasındaki fark

Vikikitap, özgür kütüphane
Pixetman (mesaj | katkılar)
Reality006 (mesaj | katkılar)
(Fark yok)

14.59, 19 Mayıs 2010 tarihindeki hâli

Şablon:B3D:N2P/NAV

Arayüz ve bölümleri

Blender arayüzü gözünüzü korkutmuş olabilir, fakat korkmayın. Blender pencere sistemlerinin esnekliğini ve gücünü keşfettikten sonra kolaylıkla uyum sağlıyacaksınız. İlk olarak 3d Viewport ve Buttons Window pencerelerini kullanmasını öğreneceğiz.

Öncelikle Blender'ı açın. Karşınıza bu resimdeki gibi bir ekran gelicektir. ortada kutu yani küpümüz bulunmaktadır. Üzerinde yeşil ve kırmızı oklar bulunmakta ve bunlar X ve Y koordinatlarını göstermektedir. Z koordinatı bize doğrudur. 3D Viewport , Buttons Window ve en üstte İ yani file menüleri vardır. i kısmının yarısı gizlidir daha sonra bu bölümle ilgili detaya gireceğiz.
3D Viewport
Bu büyük kısım 3D Viewport penceresidir. 3 boyutlu nesnelerinizi 3 boyutlu olarak sahnelenen kısımdır.
Buttons Window
Bu kısım Buttons Windowbölümüdür ve altta yer alır. Buttons Window kısmında 3 boyutlu nesnelerinizde gerekli değişiklikleri yapmanız için gerekli araçları sağlar. Fakat bunu farklı yollar ile de yapabilirsiniz.


3D Viewport's ızgarasını yani grid'i Blender Units (BU) bölümünden ayarlaya bilirsiniz.BU ile istediğiniz ölçülendirme boyutunu ayarlayabilirsiniz: 1 inç, 1 santimetre, 1 mil veya 1 kübit.

Pencere başlıkları

Her pencere bir başlığa sahiptir. Pencere başlıkları altta, üstte ve gizli olabilir. Şimdi 3D Viewport ve Buttons Window pencerelerine bir göz atın.

3D Viewport başlığı kırmızı ve üst kısımda kalan kısımdır yani 3D Viewport penceresinin altındadır. 3D Viewport başlığının bulunduğu yerin kenarları yuvarlak olmaktadır, dikkat edin.

Buttons Window başlığı mavi kısımda kalmaktadır.


Aktif pencere klavye kısayollarına cevap vermektedir. Blender pencerelerinden biri muhakkak aktif olucaktır.Pencerelerden birini aktif etmek kolaydır. Tek yapmanız gereken mouse ile üzerine gelip tıklamaktır.Aktif ettiğiniz pencerenin başlığı bir önceki haline göre rengi açılacaktır.

Pencere tipini değiştirmek

3D View ve Buttons Window pencereleri dışında birçok pencere bulunmaktadır ve basit bir şekilde değiştirebilirsiniz.

Pencere tipini değiştirmek için, pencere başlığının en solundaki butona tıklatın(red) ve bir menü çıkacaktır. Listeden Buttons Window seçin. Şimdi ekranda 2 tane Buttons Windows gözükecektir!
Bu pek kullanışlı olmayabilir. Aynı butona tekrar tıklayın ve listeden 3D View seçin.


Pencereleri ölçeklendirmek

Pencereleri ölçeklendirmek çok kolaydır.

1. Adım
2 pencere arasına mouse işaretini getirin yukarı/aşağı ok haline gelicektir. kırmızı kutuda gösterilen yer.(veya Mac OS X te).
2. Adım
LMB (anlamıSol Mouse Tuşu) ile tıklayın ve yukarı/aşağı sürükleyerek bırakın.
3. Adım
Ölçeklendirmeye karar verin, LMB 'yi bırakın.


Bu yolla pencerelerin boyutlarını artırıp azalta bilirsiniz. Blender pencerelerin üst üste gelmesine izin vermez.

Pencereleri bölmek

Pencereleri bölmek aynı zamanda yeniden ölçeklerndirmek, yada yeni bir pencere tipi eklemek veya 3D View dan yeni bir bakış eklemek için kullanılabilir.

1. Adım
Aynı 2 pencerenin ortasındaki çizgiye gelin ve RMB (Sağ Mouse Tuşu) ile tıklayın
2. Adım
Bir menü açılacaktır. Menüden Split Area seçin.
3. Adım
Ekranda bir çizgi görünecektir ve bunu mouse ile taşıyabilirsiniz. 3D Viewport ve Buttons Wİndow pencerelerine sürükleyip gözlemleyin.
4. Adım
Son olarak 3D Viewport penceresini ortalayın ve LMB tıklayın. Pencerenin 2'ye ayrıldığını göreceksiniz!


Şuanda bir pencerenin dikine bölünmesini gördük. Blender pencereleri aynı zamanda yatay bölünebilmektedir. 1. Adımdaki 2 pencere arasına geldiğinizde mouse değişme hali blender'ın kenarlarında da olmaktadır. aynı şekilde sağ tıklayıp denemelisiniz.

Pencereleri birleştirmek

Pencereleri ayırdığımız gibi tekrar birleştirebiliriz. Aynı şekilde sağ tıklayıp Join Area seçmek yeterli.

1. Adım
2 pencere arasındaki çizgiye RMB ile tıklayın (sağ mouse), ve menüden Join Areas seçin.
2. Adım
Mouse hangi pencere üzerine getirirseniz ok o tarafa yönelicektir.
Şimdi her iki pencereyi birleştirebilirsiniz.


Birleştirme işleminde ok yönüne göre birleştirme tarafı seçilmektedir. Ok sol tarafa doğru olursa sol tarafı silersiniz, aynı şekilde sağ tarafa olursa sağ tarafı silersiniz. Unutmayın, bu birleştirme işlemi bütün pencere tipleri için geçerlidir.

Şablon:B3D:N2P/NAV