Blender 3D: Noob to Pro/Buton pencereleri

Vikikitap, özgür kütüphane

Butonların hepsi[değiştir]

Buton pencereleri Blender'ın en etkin kullanma araçlarıdır. 3D Viewport penceresinde nesnenizi seçtiğinizde buton pencerelerinde operasyon numarası belirecektir. Örneğin bir insan modellediğinizi düşünün. İnsanların cilt rengi, göz rengi, saç rengi, ve daha fazlası için materyal/renk-doku oluşturabilirsiniz. Böylelikle daha gerçekçi bir iş çıkarabilirsiniz. Buton pencerelerinde gökyüzü rengi, render (resim alma) ayarları, animasyon ve gerekli olabilecek diğer ayarlar bulunmaktadır.
Buton penceresinde butonlar gruplara ayrılmıştır. Kırmızı sınırlar ile belirtilen butonlar yapacağınız değişikliklere göre kullanmanız gereken butonların tipini belirtmektedir. Farklı tipteki butonlara basarak penceredeki değişikliklere bir göz atın ve biraz kurcalayarak tecrübe edinin.
Buton penceresinde sadece bastığınız buton tipini görebilirsiniz. Bu sizi sınırlıyormuş gibi görünebilir. Fakat blender arayüzünde istediğiniz gibi pencereleri bölüp fazladan buton penceresi yapabilirsiniz ya da buton penceresinin yerlerini değiştirebilirsiniz. Ama ekranınız geniş değilse bu sizi modelleme ve hareketlendirme gibi konularda zorlar, çünkü geniş bir görüntüye sahip olmalısınız. Bunu ileriki örneklerde daha iyi anlayacaksınız.


Mini-pencereler[değiştir]

Buton pencerelerinde görmüş olduğunuz Mini-Pencereler (paneller) bulunmaktadır. Birçok işlemi bu pencereler vasıtasıyla gerçekleştirmekteyiz. Pencere işlevleri örneklerde anlatılacaktır, şu anda sadece temel işlevleri öğreneceğiz.

Yapacağımız ilk şey mini-pencerelerin üst koyu kısmında LMB ile tıklayıp sürükleyip bırakın. Deneyin! Pencereleri birleştirmek ve ayırmak için sürükleme işleminde önce tıkladığınız pencereyi diğer pencerenin etrafında beyaz çizgi belirince bırakın pencereler birleşecektir, Ayırmak için oluşan tablardan birini tıklayıp sürükleyin ve bırakın bu da ayıracaktır. Bu işlemleri bir kaç kez deneyerek öğrenin.


Buton tipleri[değiştir]

Mantık butonları[değiştir]

Buradaki logic-mantık Butonu seçili ilk buton tipidir. Buradaki ayarlar oyun motoru ile birlikte kullanılmaktadır. Bunun dışında fazla bir işinize yaramayacaktır. Tabii ki oturup işe yarar bir script yazmayı düşünürseniz veya hayal gücünüzü zorlayıp birşeyler yaparsanız başka.

Script-Betik butonları[değiştir]

Scriptler Blender'da fonksiyonların esnekliğini ve kullanılabilirliğini artırmada kolaylık sağlar. Script konusu başlı başına ileri seviye konusudur.

Shading-Dokulama butonları[değiştir]

Shading butonu yani kaplama butonu nesnelere uygulayacağınız renkleri ve dokuları (texture), ışık ayarlarını ve dünya yani çevre faktörü arka planı ustaca kullanmanızı ve ayarlamanızı kolaylaştırır. (F5 tuşuna) basarak shading butonu altındaki uygulamaları ve butonlarını görebilirsiniz. Burada ışıklar, genel materyal ayarları, dokuları, radiosity (ışık hesaplaması) ve dünya ayarları (render yaparken arka planı ayarlamak için). F5 tuşuna basınca karşınıza çıkacak olanlar bunlar.

Nesne butonları[değiştir]

F7'ye bastığınızda Object-Nesne butonları ve uygulaması gözükecektir. Burada 3D penceresinde seçtiğiniz nesnenize yapacağınız işlemleri ayarlayabilirsiniz. F7 tuşu object mode kısmını işaret etmektedir. Tab tuşu ise Edit Mode ile Object Mode arasında geçiş sağlar. Bu iki tuşun yaptığı işlemler farklıdır. Dikkat edin!!!

Düzenleme butonları[değiştir]

Bu kısımda nesneleri düzenleme yani edit modu bulunmaktadır. F9'a basarak edit butonları gelir. 3D View penceresinde TAB tuşuna basarak edit mode geçebilirsiniz.

Sahne butonları[değiştir]

Temelde render (resim alma) ve animasyon ayarları bulunmaktadır. Bu konuya sonra döneceğiz.