Blender 3D: Noob to Pro/Hızlı modelleme: Revizyonlar arasındaki fark

Vikikitap, özgür kütüphane
İçerik silindi İçerik eklendi
Cagatayoltulu (mesaj | katkılar)
Cagatayoltulu (mesaj | katkılar)
58. satır: 58. satır:
seçili bir köşe ile, '''GKEY''' 'ye basın ve fareyi etrafında dolaştırın: köşenin imlec ile hareket ettiğini görmelisiniz! Şuanki noktasında '''Sol fare tuşu'''nu tıklayın, veya '''ENTER''' yada '''BOŞLUK''' tuşuna basın. hareket ettirirken, hareketten vazgeçebilirsiniz, ve sağ tıklama ile geldiği yerden köşeyi geri düşürebilirsiniz (Mac'de '''CMD+LMB''').
seçili bir köşe ile, '''GKEY''' 'ye basın ve fareyi etrafında dolaştırın: köşenin imlec ile hareket ettiğini görmelisiniz! Şuanki noktasında '''Sol fare tuşu'''nu tıklayın, veya '''ENTER''' yada '''BOŞLUK''' tuşuna basın. hareket ettirirken, hareketten vazgeçebilirsiniz, ve sağ tıklama ile geldiği yerden köşeyi geri düşürebilirsiniz (Mac'de '''CMD+LMB''').


Bir seçimi sağ fare tuşuna basak seçebilirsiniz (Mac'de '''CMD+LMB''' ) ve onu çevrede sürükleyerek: arzu edilem noktada tuşu bırakın. aynı tuşa tekrar basmak hareketi iptal eder.
You can also grab a selection using the mouse by holding '''RMB''' ('''CMD+LMB''' on Mac) and dragging it around: release the button at the desired spot. Then, clicking on the same button cancels the move.


şimdi '''Orta Fare Tuşu'''na basarak, yaptığınız görüntüyü çevreyi görüntülemek için döndürebilrsiniz küçük değişikliğin çarpıcı olmasını sağlaya bilirsiniz.
Now use the '''MMB''' to rotate the view around to see the incredible impact your small change has undoubtedly made.

''{{Blender 3D: HotKeys/Multiple Windows/Multiple Modes/GKEY}}''


== Extra Practice ==
== Extra Practice ==

15.20, 9 Kasım 2007 tarihindeki hâli

Şablon:B3D:N2P/NAV


Your first model is easy.

Nesneleri Seçmek

Ön tanımlı sahne seçilmiş küptür.

Ön tanımlı sahne ile başlayın. üç nesnesi vardır: bir küp, bir ışık kaynağı ve bir kamera.

Küp seçilmiştir: pembe kenarlıklar seçili nesneleri belirtir. A tuşuna basarak bütün nesneleri seçebilir sonra tekrar basarak seçimi kaldırabilirsiniz, Fare imleci görüş penceresi içinde olacaktır. Sağ tıklayarak tek bir nesne seçin (Mac'de RMB veya CMD+LMB).

AKEY - hepsi ile hiç birinin seçimi arasında değiştirir.

RMB - bir nesne seçer

Edit Mode (Düzenleme Modu)

Object (Nesne) Mode (Modu) düğmesi.

Object Mode (nesne modu) olarak bilinen yerdesiniz. Object Mode (nesne modunda) 3B çehresinde diğer nesnelerle göreceli olarak, nesnenin çevresinde hareket edebilirsiniz. Seçili küp ile TAB(sekme) 'a tıklayın. Edit(Düzenleme) Mode(Modu) olarak bilinen yere getirir.

Not: Eğer küp yerine lamps (lamba) veya kamera seçerseniz, Edit Mode (Düzenleme moduna) giremezsiniz. (Kameralar (Cameras) ve lambalar (Lamps) farklı şekilde düzenlenir).

Edit Mode (düzenleme modunda) dayken, küpün şeklini ve boyutunu değiştirebilrsiniz. Küpü bir enige dönüştürebilirsiniz veya bir gün yapabileceksiniz.

TAB - Seçili aktif nesneyi (object) Edit Mode (düzenleme moduna) sokar veya çıkarır.

Vertices (Köşeler) seçmek

Düzenleme modunda düzeledikten sonra küp.

Şuan düzenleme modundasınız( Edit Mode ), ve ayrı ayrı köşelere ulaşma imkanınız var. Vertices (Köşeler) kenarlar oluşturmak ve yüzler oluşturmak için bağlana bileceğiniz kontrol noktalarıdır. Kenarlar(Edges) iki köşenin ( vertices )birleşiminden oluşur, yüzler (faces) ise üç yada daha çok köşenin (vertices) birleşiminden oluşur.

Köşeler (Vertices) seçili olmadıkları zaman pembe noktalar olarak görülmektedir, seçildiklerinde ise sarı noktalar olarak görünürler.

Eğer bütün köşeler (vertices) sarı ise, AKEY ye basın ve bütün köşelerin (vertices) seçimini kaldırın (yukarıda görüldüğü gibi, bu tuş şuanki moda göre seçimi değiştirir). ilerleyin ve (Mac'de ise CMD+LMB ) köşelerin(vertices) birinin üstünde sağ tıklayın ( RMB )ve sonra sarıya dönüştüğünü görmelisiniz, bunun anlamı o seçilmiştir. Blender (2.4.4)Mac OS X sürümünde sol fare tuşu LMB seçer. Sağ fare tuşu (RMB) cross-hair'ı hareket ettirir. (Bu ayar View & Controls altından User Preferences (Kullanıcı tercihleri) penceresinden değiştirilebilir.)

Eğer tek gördüğünüz büyük mavi nokta ise:

  • 3D transform manipulator un off (kapalı) olduğundan emin olun; Eğer değilse: Başlıktan el düğmesini(hand button) basılı konumdan kaldırın . O kapalı olduğunda ikonun gösterdiği 3 B eksen kaybolmasından anlayacaksınız.

Eğer bir köşe (vertex) seçmez seniz :

  • ZKEY tuşuna basın ve saydam modda (transparent mode) olduğunuza emin olun.
  • Eğer fare imlecinin (cursor) köşe (vertex) üzerine getiremiyorsanız, fare/trackpad'inizin hızını minimuma getirin.
  • Köşe seçim modunda ( vertex select mode ) olduğunuzdan emin olun: eğer sadece yüzleri (faces) ve kenarları (edges) seçebiliyorsanız, CTRL+TAB 'a basarak köşeleri ( Vertices ) seçmeyi tercih edebilirsiniz veya aşağıda gösterilen Köşe seçim modu ( Vertex select mode ) ikonunu seçmeyi tercih edebilirsiniz.

Şimdi görüntüyü çevirerek, şuan neler olduğunu görebilirsiniz. ALT tuşuna basın ve sürükleyin ( sol fare tuşuna basılı tutarak hareket ettirin ) görüntünüzü döndürebilirsiniz. Onun yerine, orta fare tuşu ( MMB) ( ALT tuşuna basmadan )Blender penceresini sürükler.

ZKEY - Sahnenin çizimini tel çerçeve ( wireframe ) ve katı mod arasında değiştirir.

CTRL-TAB - seçim modu (selection mode) menüsünü açar.

ALT+LMB(sol fare tuşu) veya MMB (orta fare tuşu) - Görüntüyü çevirir

Köşeleri (vertices) hareket ettirmek

seçili bir köşe ile, GKEY 'ye basın ve fareyi etrafında dolaştırın: köşenin imlec ile hareket ettiğini görmelisiniz! Şuanki noktasında Sol fare tuşunu tıklayın, veya ENTER yada BOŞLUK tuşuna basın. hareket ettirirken, hareketten vazgeçebilirsiniz, ve sağ tıklama ile geldiği yerden köşeyi geri düşürebilirsiniz (Mac'de CMD+LMB).

Bir seçimi sağ fare tuşuna basak seçebilirsiniz (Mac'de CMD+LMB ) ve onu çevrede sürükleyerek: arzu edilem noktada tuşu bırakın. aynı tuşa tekrar basmak hareketi iptal eder.

şimdi Orta Fare Tuşuna basarak, yaptığınız görüntüyü çevreyi görüntülemek için döndürebilrsiniz küçük değişikliğin çarpıcı olmasını sağlaya bilirsiniz.

Extra Practice

Video Tutorial on Edit Mode [1]


Şablon:B3D:N2P/NAV