Blender 3D: Noob to Pro/Hızlı modelleme: Revizyonlar arasındaki fark

Vikikitap, özgür kütüphane
İçerik silindi İçerik eklendi
Cagatayoltulu (mesaj | katkılar)
28. satır: 28. satır:
'''TAB''' - Seçili aktif nesneyi (object) Edit Mode (düzenleme moduna) sokar veya çıkarır.
'''TAB''' - Seçili aktif nesneyi (object) Edit Mode (düzenleme moduna) sokar veya çıkarır.


== Vertices (Köşeleri) seçmek ==
== Vertices (Köşeler) seçmek ==
[[Image:Blender_edit_mode_1.png|thumb|150px|right|Düzenleme modunda düzeledikten sonra küp.]]
[[Image:Blender_edit_mode_1.png|thumb|150px|right|Düzenleme modunda düzeledikten sonra küp.]]


35. satır: 35. satır:
Köşeler (Vertices) seçili olmadıkları zaman pembe noktalar olarak görülmektedir, seçildiklerinde ise sarı noktalar olarak görünürler.
Köşeler (Vertices) seçili olmadıkları zaman pembe noktalar olarak görülmektedir, seçildiklerinde ise sarı noktalar olarak görünürler.


If all the vertices are yellow (selected), press '''AKEY''' to deselect all vertices (as seen above, this key toggles selection depending on the current mode). Go ahead and hit '''RMB''' ('''CMD+LMB''' on Mac) over one of the vertices and you should see it change to yellow, which means that it is selected. On the Mac OS X version of Blender (2.4.4) LMB selects. RMB moves the cross-hair. (This setting can be changed under ''View & Controls'' in the User Preferences window.)
Eğer bütün köşeler (vertices) sarı ise, '''AKEY''' ye basın ve bütün köşelerin (vertices) seçimini kaldırın (yukarıda görüldüğü gibi, bu tuş şuanki moda göre seçimi değiştirir). ilerleyin ve (Mac'de ise '''CMD+LMB''' ) köşelerin(vertices) birinin üstünde sağ tıklayın ( '''RMB''' )ve sonra sarıya dönüştüğünü görmelisiniz, bunun anlamı o seçilmiştir. Blender (2.4.4)Mac OS X sürümünde sol fare tuşu LMB seçer. Sağ fare tuşu (RMB) cross-hair'ı hareket ettirir. (This setting can be changed under ''View & Controls'' in the User Preferences window.)


''If all you see is a big blue dot:''
''If all you see is a big blue dot:''

10.47, 17 Ekim 2007 tarihindeki hâli

Şablon:B3D:N2P/NAV


Your first model is easy.

Nesneleri Seçmek

Ön tanımlı sahne seçilmiş küptür.

Ön tanımlı sahne ile başlayın. üç nesnesi vardır: bir küp, bir ışık kaynağı ve bir kamera.

Küp seçilmiştir: pembe kenarlıklar seçili nesneleri belirtir. A tuşuna basarak bütün nesneleri seçebilir sonra tekrar basarak seçimi kaldırabilirsiniz, Fare imleci görüş penceresi içinde olacaktır. Sağ tıklayarak tek bir nesne seçin (Mac'de RMB veya CMD+LMB).

AKEY - hepsi ile hiç birinin seçimi arasında değiştirir.

RMB - bir nesne seçer

Edit Mode (Düzenleme Modu)

Object (Nesne) Mode (Modu) düğmesi.

Object Mode (nesne modu) olarak bilinen yerdesiniz. Object Mode (nesne modunda) 3B çehresinde diğer nesnelerle göreceli olarak, nesnenin çevresinde hareket edebilirsiniz. Seçili küp ile TAB(sekme) 'a tıklayın. Edit(Düzenleme) Mode(Modu) olarak bilinen yere getirir.

Not: Eğer küp yerine lamps (lamba) veya kamera seçerseniz, Edit Mode (Düzenleme moduna) giremezsiniz. (Kameralar (Cameras) ve lambalar (Lamps) farklı şekilde düzenlenir).

Edit Mode (düzenleme modunda) dayken, küpün şeklini ve boyutunu değiştirebilrsiniz. Küpü bir enige dönüştürebilirsiniz veya bir gün yapabileceksiniz.

TAB - Seçili aktif nesneyi (object) Edit Mode (düzenleme moduna) sokar veya çıkarır.

Vertices (Köşeler) seçmek

Düzenleme modunda düzeledikten sonra küp.

Şuan düzenleme modundasınız( Edit Mode ), ve ayrı ayrı köşelere ulaşma imkanınız var. Vertices (Köşeler) kenarlar oluşturmak ve yüzler oluşturmak için bağlana bileceğiniz kontrol noktalarıdır. Kenarlar(Edges) iki köşenin ( vertices )birleşiminden oluşur, yüzler (faces) ise üç yada daha çok köşenin (vertices) birleşiminden oluşur.

Köşeler (Vertices) seçili olmadıkları zaman pembe noktalar olarak görülmektedir, seçildiklerinde ise sarı noktalar olarak görünürler.

Eğer bütün köşeler (vertices) sarı ise, AKEY ye basın ve bütün köşelerin (vertices) seçimini kaldırın (yukarıda görüldüğü gibi, bu tuş şuanki moda göre seçimi değiştirir). ilerleyin ve (Mac'de ise CMD+LMB ) köşelerin(vertices) birinin üstünde sağ tıklayın ( RMB )ve sonra sarıya dönüştüğünü görmelisiniz, bunun anlamı o seçilmiştir. Blender (2.4.4)Mac OS X sürümünde sol fare tuşu LMB seçer. Sağ fare tuşu (RMB) cross-hair'ı hareket ettirir. (This setting can be changed under View & Controls in the User Preferences window.)

If all you see is a big blue dot:

  • Make sure the 3D transform manipulator is off; if not: depress the hand button Dosya:Handicon blender.png on the header. You'll know it's off when the icon showing the 3D axes disappears.

If you cannot select a vertex:

  • Hit the ZKEY and make sure you are in transparent mode.
  • If you can't get the cursor over the vertex, adjust your mouse/trackpad's tracking speed to minimum.
  • Make sure you're in vertex select mode: if you can only select faces or edges, either press CTRL+TAB to select Vertices or click on the Vertex select mode icon as shown below.

Now try rotating the view to see what's actually going on. You can hold ALT key and drag (while holding the left mouse button, move the mouse) to rotate your view. If instead, it moves the Blender window, drag with the MMB (without holding the ALT key).

Şablon:Blender 3D: HotKeys/3D View/Multiple Modes/ZKEY

CTRL-TAB - Opens the selection mode menu.

ALT+LMB or MMB - Rotates the view

Moving vertices

With a vertex selected, press GKEY and move your mouse around: you should see the selected vertex moving with the pointer! Click the LMB to drop the vertex at the current spot, or press ENTER or SPACE key. While moving, you can cancel the move and drop the vertex back where it came from by pressing RMB (CMD+LMB on Mac).

You can also grab a selection using the mouse by holding RMB (CMD+LMB on Mac) and dragging it around: release the button at the desired spot. Then, clicking on the same button cancels the move.

Now use the MMB to rotate the view around to see the incredible impact your small change has undoubtedly made.

Şablon:Blender 3D: HotKeys/Multiple Windows/Multiple Modes/GKEY

Extra Practice

Video Tutorial on Edit Mode [1]


Şablon:B3D:N2P/NAV