Mustafa Kemal/Çocukluğu

Vikikitap, özgür kütüphane

Doğumu ve ailesi[değiştir]

Mustafa Kemal Atatürk; 1881 yılında Osmanlı'nın günümüz Yunanistan'ında bir vilayeti olan Selanik Vilayetinin Selanik kazasında; Ahmet Subaşı mahallesinde bulunan iki katlı pembe boyalı evde dünyaya gelmiştir. Annesi Langaza köyünden Zübeyde Hanım; babası ise; Gümrük memuru, kereste tüccarı ve üsteğmen olan; dedesi Aydınlı bir Yörük olan Ali Rıza Bey'dir. Mustafa doğmadan önce; Çiftin Ahmet, Ömer ve Naciye adlarında üç çocukları olmuş ama üçü de küçükken hastalıktan vefat etmiştir. Ali Rıza Bey doğunca kardeşi Mustafa'nın adını koymuştur oğluna. Kardeş Mustafa; henüz kundaktadır. Minik bir kazadan sonra beşikten düşen kardeşi ne yazık ki ölür. Ali Rıza kardeşini çok sevmiştir ve bu olaydan dolayı çok üzülmüştür. Ve yeni doğmuş olan evladına kardeşi Mustafa'nın adını koymuştur. Mustafa'nın doğumu ile eve hem bir neşe hem de bir korku gelir.

Ailesi Mustafa'ya çok dikkat etmiştir. Böylece huzur içinde yaşamışlardır. 1884 yılında ise; Atatürk'ün kız kardeşi Makbule Atadan dünyaya geldi. Mustafa; 6 yaşında idi.

Ve okul çağı gelmişti. Annesi, mahalle mektebine babası ise; modern eğitim veren Şemsi Efendi okuluna gitmesini ister. Ve Mustafa önce mahalle mektebine, ardından Şemsi Efendi Okuluna gider.

Ali Rıza Bey'in ölümü[değiştir]

Ali Rıza Bey'in kereste ticareti işi son günlerde sıkıntıya girer. Ve ne yazık ki iflas eder. Ali Rıza Bey bir müddet sonra hastalanır. Ve 1888'in sonlarına doğru vefat eder.

Bir müddet ailesini idare eden Zübeyde hanım; 1889 yılının başında Naciye doğunca çaresiz kalır. Ve kardeşi Hüseyin'in Langaza köyündeki çiftliğine yerleşmiştir.

Ve bundan dolayı Atatürk 6 ay kadar eğitim hayatına ara vermiştir. Daha sonra ise; Zübeyde hanım eğitim hayatına devam etmesi için Mustafa'yı Selanik'e teyzesinin yanına gönderir.

Böylece Mustafa tekrar Selanik ve eğitim hayatına döner. Burada bir süre Selanik Mülkiye Rüştiyesini okumaya başlar.[1]

Kaynakça[değiştir]

[1]

  1. 1,0 1,1 http://www.ata.tsk.tr/01_hayati/ogrenim_hayati.html