KRename/Files sekmesi

Vikikitap, özgür kütüphane

Files sekmesinden KRename'e ismi değiştirilecek dosyalar/klasörler eklenir, kaldırılır ve bazı diğer işlemler yapılır.

Dosya ve klasör ekleme[değiştir]

KRename'i açın. Karşınıza ilk olarak Files sekmesi gelecektir. Bu sekmenin penceresinin sağ kısmındaki Ekle... butonuna basarak veya orta kısımdaki Add some files... linkine tıklayarak dosya açma penceresini ekrana getirin.

Burada birden fazla dosya seçmek için CTRL ve SHIFT tuşlarını kullanabilirsiniz.

Varsayılan durumda bu pencereden KRename'e klasör ekleyemeyiz. Bir veya birden fazla klasör seçip ekle dediğimizde ilgili klasör(ler)deki dosyalar eklenir. Eğer ilgili klasörün/klasörlerin içinde başka klasörler de varsa o alt klasörler de eklenmeyecektir. Örneğin elimizde a isminde bir klasör olsun, bu klasörün içinde de 1.jpg ile 2.jpg dosyaları ve b klasörü olsun, b klasörünün içinde de 3.jpg dosyası olsun. Biz a klasörünü seçip ekle dediğimizde KRename'e yalnızca 1.jpg ve 2.jpg dosyaları eklenecektir. Burada gerek b klasörünün kendisi, gerekse içindeki her türlü dosya/klasör bizi ilgilendirmemektedir. İşte bu pencerenin alt kısmındaki onay kutuları bu varsayılan durumu değiştirmek için kullanılır:

Dosya adlarıyla birlikte dizin adlarını ekle: Seçip ekle dediğimiz klasörün içindeki dosya ve klasörler ve ilgili klasörün kendisi KRename'e eklenir. Seçip ekle dediğimiz klasörün içindeki klasörün içinde de dosya ve/veya klasörler varsa bunlar KRename'e eklenmez. Yukarıdaki örneğimizde 1.jpg ve 2.jpg dosyaları ve a ve b klasörleri KRename'e eklenecektir.

Alt dizinleri özyinelemeli olarak ekle: Seçip ekle dediğimiz klasörün içinde başka klasörler de varsa o klasörlerin içindeki içerik de KRename'e eklenir, ve hatta o alt klasörün içinde başka klasör varsa o klasörün içeriği de KRename'e eklenir. Bu döngü sonsuzdur. Yani sonuçta mantıken bir klasörün içinde olan tüm dosyalar (veya az önceki seçenek seçiliyse tüm klasörler de) KRename'e eklenecektir.

Gizli dizinleri ekle: Normalde seçtiğimiz klasörün içinde gizli dosya/klasörler varsa bu ögeler KRename'e eklenmez. Ancak bu onay kutusunu seçerek bu ögelerin de eklenmesini sağlayabiliriz. Yalnızca, "Alt dizinleri özyinelemeli olarak ekle" onay kutusu seçildiğinde seçilebilir hale gelir. Yaptığım denemelerde hem "Dosya adlarıyla birlikte dizin adlarını ekle", hem "Alt dizinleri özyinelemeli olarak ekle" ve hem de "Gizli dizinleri ekle" onay kutuları seçildiğinde seçilen klasörün kendisinin KRename'e eklenmediğini gördüm. Ancak bu bir hata (bug) veya kararsız bir özellik gibi gözüküyor. İleride KRename geliştiricilerinin bu sorunu düzelteceğini umuyorum.

Sadece dizin isimlerini ekle: Bu onay kutusu seçilirse hiçbir dosya (seçilse bile) KRename'e eklenmez. Eğer bir klasör seçmişsek ilgili klasörün içindeki klasörler KRename'e eklenir. Adeta dosyalar yok sayılır, varsayılan durumun (hiçbir onay kutusunun işaretlenmemiş olduğu durum) tam tersidir. Ayrıca yukarıda bahsettiğim hata burada da oluşuyor. "Alt dizinleri özyinelemeli olarak ekle", "Gizli dizinleri ekle" ve "Sadece dizin isimlerini ekle" onay kutuları, hepsi birden seçili halde olduğunda asıl seçilen klasör KRename'e eklenmiyor.

KRename'e Krename arayüzünden dosya/klasör ekleyebileceğimiz gibi Dolphin ve Konqueror'da herhangi bir dosya/klasörü sağ tıklayıp veya birden fazla dosya ve/veya klasörü seçip sağ tıklayıp açılan menüden "Eylemler -> Rename with KRename"i tıklayarak da ilgili ögelerin KRename ile açılmasını sağlayabilirsiniz. Bu durumda ilgili ögeler varsayılan modda açılacaktır. Yani yukarıda bahsettiğimiz onay kutularının hiçbirinin seçilmediği varsayılacaktır.

Ayrıca Dolphin ve Konqueror'da herhangi bir veya birden fazla klasörü seçip sağ tıkladığınızda karşınıza çıkan menünün "Eylemler" alt kısmında "Rename with KRename (with subfolders)" girdisinin de olduğunu göreceksiniz. Bu girdiyi seçerseniz yukarıda bahsettiğimiz onay kutularından sadece "Alt dizinleri özyinelemeli olarak ekle" onay kutusunun seçili olduğu durumun aynısı olacaktır.

KRename'e başka bir dosya/klasör ekleme yolu da sürüklemektir. Eğer isterseniz Dolphin veya Konqueror'dan KRename'in "Files" penceresine dosya/klasör sürükleyebilirsiniz. Bu durumda da yine yukarıda bahsettiğimiz onay kutularından sadece "Alt dizinleri özyinelemeli olarak ekle" onay kutusunun seçili olduğu durumun aynısı olacaktır.

Dosya ve klasörleri önizleme[değiştir]

Files sekmesi içerisindeki Önizleme seçeneği ile resim ve videolarınız için önizleme yapabilirsiniz. Önizleme seçeneği seçiliyken dosya isimlerini de görmek istemiyorsanız, Görüntüleme ismi seçeneğini kaldırmanız yeterli olacaktır. Eğer KRename, listedeki bir dosya için önizleme sunamaz ise o dosya için sadece ilgili dosya ikonunu gösterir.

Dosya ve klasörleri sıralama[değiştir]

Files sekmesindeki sıra son derece önemlidir. Çünkü daha sonra dosya isimlerine numaralar eklerken buradaki sıra baz alınacaktır. Normalde Files penceresinde dosyalar eklenme sırasıyla sıralanır. Ancak istersek Files penceresinin sağ kısmındaki "Sıralama" açılır listesini kullanarak bu sıralamayı değiştirebiliriz. Şimdi isterseniz "Sıralama" açılır listesindeki ölçütlere bir göz atalım:

  • Sırasız: Sıralama yok. Eklenme sırasına göre (varsayılan).
  • Artan: Alfabetik, sözlük yöntemiyle.
  • Azalan: Ters alfabetik.
  • Sayısal: Sayıların mantıksal büyüklüğüne göre. Örneğin bu sıralamada Dosya3.jpg dosyası Dosya23.jpg dosyasından önce gelir. Bunun dışında "Artan" ile aynıdır.
  • Rastgele:Rastgele sıra.

NOT: Krename'in artan sıralaması şöyledir: boşluk Ç Ö Ü ç ö ü Ğ ğ İ ı Ş ş ' ( ) , - . 0...9 A...Z _ a...z

NOT: Gerek sistemler arası uyumluluk ve gerekse kafa karışıklığını önlemek için dosya adlarında ' ( ) , - . _ karakterleri dışında simge kullanmamanız tavsiye edilir.

Ayrıca Files penceresinden bir veya daha fazla dosya/klasör seçip sağ kısmındaki "up" veya "down" düğmelerine basarak ilgili ögelerin bir basamak yukarı veya aşağı gitmesini sağlayabilirsiniz.

Dosya ve klasörleri listeden kaldırma[değiştir]

Dosya ve klasörleri listeden kaldırmak için kaldırmak istediğiniz dosya ve/veya klasörleri seçip "Kaldır" düğmesine basın, veya "Remove All" düğmesine basarak listedeki tüm ögeleri kaldırın.

NOT: Aşağıdaki "Bitir" ve "Kapat" düğmeleri sekmeden bağımsızdır ve bütün yapacaklarımızı bitirdiğimizde dosya adlandırmanın gerçekleşmesi için ("Bitir") veya hiçbir şey yapmadan KRename'den çıkmak için ("Kapat") kullanılır.

NOT: Files penceresindeki "Specify the new filenames by giving a template..." linkinin tek görevi "Filename" sekmesini açmasıdır. Bunu "Filename" sekmesine tıklayarak da yapabilirsiniz. Eğer isimlendirilecek dosyalardan önce şablonu belirtmek istiyorsanız bu linki kullanabilirsiniz.