Fotoğrafçılık/İstenmeyen Özellikler

Vikikitap, özgür kütüphane

3.1.1 Yine mi?[değiştir]

Bunu hevesinizi kırmaktan çekinerek söylüyoruz, ama bu duyguyu ne kadar az yaratırsanız fotoğraflarınız o kadar başarılı olacak diye düşünüyoruz. Üstelik fotoğraf gibi milyarlarca üretilen bir şeyde bunu istemenin acımasızlık olduğunu da biliyoruz. İsterseniz küçük bir araştırma yapın, gönderilmiş fotoğraflara bir bakın. Bir süre sonra siz de "yine mi?" demeye başlayabilirsiniz.

3.1.2 Çizikler, lekeler[değiştir]

Fotoğrafınızda çizikler, lekeler, kırmızı gözleri önlemeye; önlenemez ise göndermeden önce düzeltmeye çalışın.

3.1.3 Kompozisyon[değiştir]

3.1.3.1 Ortalanan ana konu[değiştir]

En basit yaklaşım olduğundan fotoğraf üzerinde yeterince düşünülmemiş, basite kaçılmış hissi uyandıracaktır. Özellikle simetri söz konusu değilse daha yaratıcı çözümler aranmalıdır.

3.1.3.2 Çok küçük ana konu[değiştir]

Ana konunun çerçeve içinde kapladığı alan algılamaya önemli katkı sağlar. Ana konu küçük kaldığı zaman fotoğrafçının gereken optik donanımdan yoksun olduğu veya konuya yeterince yaklaşamadığını düşündürür.

3.1.3.3 Eğri ufuk çizgisi[değiştir]

Yaygın bir hata olan ufuk çizgisinin birkaç derecelik eğrilikleri rahatsız edicidir ve puan kırdırır. Belirgin çapraz kompozisyonlar istisnadır.

Evet, fotoğrafta ufuk çizgisi önemlidir. Ancak bazı durumlarda (çapraz kompozisyon da dahil olmak üzere) anlatmak istediğiniz konu, yakaladığınız enstantane ve karenin içindeki o gerçek duygu tüm olumsuzlukları artı bir puan olarak size geri de getirebilir. Siz gerçekten fotoğrafınız için "evet, bu" diyebiliyorsanız ve hisleriniz her bakışınızda artan duygularla devam ediyorsa o zaman o fotoğraf tamamen olmuştur...

3.1.3.4 Karmaşa[değiştir]

Anlaşılmayı zorlayan, anlatıma katkısı bulunmayan ekstra elemanlar fotoğrafı sıkıcı hale getirirler, önizlemede ise tıklanmaya cazip olmayan bir görüntü oluşmasına sebep olurlar.

3.2 Pozlama[değiştir]

  • Basık tonlar ve düşük kontrast
  • Az veya fazla pozlama
  • Hatalı beyaz dengesi, renk kaymaları
  • Aşırı doygun renkler
  • Patlak alanlar (beyaza kaçan parlama alanları)

3.3 Noise[değiştir]

"Görsel gürültü" olarak Türkçeleştirilebilen, aynı renk olması gereken komşu pikseller arasındaki noktasal renk farklılıkları. Düşük ASA'da (50, 64, 100) çekerek ve daha fazla ışıklandırma yapılarak azaltılabilir. Ayrıca optik yol üzerindeki kirlilikler fotoğrafa yansıyacağından bunlarda temizliğe özen gösterilmeli, objektif ve CCD kirlenmeleri önlenmelidir.

3.4. Kötü tarama[değiştir]

Taramanın kötüsü olur mu? Olur. Farkedilince puan kırdırır, kötü izlenim yaratır.

3.5. Sayısal müdahale[değiştir]

Belgesel fotoğrafta içeriğe müdahale istenmeyen bir özelliktir. Fotoğrafınız belgesel türden ise, mümkün olan en az müdahale ile sunulmalıdır.

3.6. Ebat[değiştir]

Ekranda aşırı büyük ve aşırı küçük görünen fotoğraflar tepki çekerler.

3.7. Başlıksız fotoğraflar[değiştir]

Başlıksız gönderme iddialı bir tercihtir ama başlıksız ve açıklamasız fotoğraflar iletişime bir adım geriden başlar ve kolayca bilmeceye döner.

3.8. Çerçeve[değiştir]

Aşırı büyük, fotoğrafa ağır basan, bol yazılı çerçeveler fotoğrafı öldürür.

3.9. Kültürel Sınırlar[değiştir]

Fotoğrafın içeriği izleyicinin kültürel sınırlarını zorlayınca olumsuz tepkiler almaya başlar. Çıplaklık, sigara, vs. konularda izleyicinin tepkisini önceden tahmin etmek zor olabilir.